Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργιογόνα
Αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργιογόνα

Αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργιογόνα

  • June 1, 2010
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Ο Νικόλαος Συλλιγαρδάκης Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιασώ General, Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, Αθηναϊκής Κλινικής, Βιοκλινικής, Ευρωκλινικής Παίδων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργική ρινίτιδα.

Στην φύση υπάρχουν χιλιάδες ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικού τύπου αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Τα αλλεργιογόνα που συνήθως ευθύνονται για τη πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι κόκκοι της γύρης αλλεργιογόνων φυτών και τα αλλεργιογόνα των μυκήτων. Αλλεργιογόνους κόκκους γύρης παράγουν τα ανεμόφιλα φυτά, ζιζάνια και δένδρα. Τα πιο διαδεδομένα αλλεργιογόνα φυτά στην Ελλάδα είναι τα αγρωστώδη, το περδικάκι (ένα πολύ γνωστό αλλεργιογόνο αγριόχορτο), η ελιά, το κυπαρίσσι, η μαργαρίτα κ.α.

Τα αγρωστώδη ανθίζουν την άνοιξη και τις αρχές του θέρους, ανάλογα με το υψόμετρο, όπου έχουν φυτευτεί η εμφανιστεί.

Η ανθοφορία της ελιάς αρχίζει στις 15-20 Μαΐου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με το υψόμετρο του εδάφους που καλλιεργείται το δένδρο. Το κυπαρίσσι ανθοφορεί το Μάρτιο και η ανθοφορία του διαρκεί ένα μήνα περίπου.

Το περδικάκι ή η ελξίνη η φαρμακευτική ή διάφορα άλλα είδη της, ανθοφορεί όλο σχεδόν το έτος με ένταση της ανθοφορίας του την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι μαργαρίτες και άλλα φυτά της αυτής οικογένειας των συνθέτων, ανθοφορούν την άνοιξη.

Από τους μύκητες, ο συνηθέστερος μύκητας που προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα είναι η Alternaria.

Τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού (κυρίως ο Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae) προκαλούν συνήθως ετήσια αλλεργική ρινίτιδα.

Το ίδιο ισχύει και για τα επιθήλια των οικιακών ζώων, όπως ο σκύλος και η γάτα. Τα αλλεργιογόνα του σκύλου και της γάτας είναι ισχυρότατα και δεν εξαφανίζονται από ένα σπίτι ακόμη και μετά από παρέλευση τριών ετών από την απομάκρυνση του ζώου.

Οι κατσαρίδες είναι οργανισμοί που αποβάλλουν αλλεργιογόνα που είναι υπεύθυνα για επίμονη ρινίτιδα και άσθμα.

Η τροφική αλλεργία σπανίως προκαλεί μόνο αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται μετά από έκθεση σε επαγγελματικά αλλεργιογόνα διαρκώς αυξάνει σε συχνότητα.

Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Ωτορινολαρυγγολόγος,
Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου,
Επιστημονικός Συνεργάτης Ιασώ General, Κεντρικής Κλινικής Αθηνών,
Αθηναϊκής Κλινικής, Βιοκλινικής, Ευρωκλινικής Παίδων
Ιατρείο: Αττική Ιατρική
Τηλ. 2130347228 – Κιν. 6944734533

e-mail: sylligardakis@hotmail.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline