Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αδ. Γεωργιάδης: Χρειαζόμαστε ισχυρή συμμαχία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας

Αδ. Γεωργιάδης: Χρειαζόμαστε ισχυρή συμμαχία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας

Μια ισχυρή συμμαχία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 7ου Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στους Δελφούς, με στόχο, όπως είπε, να έχουμε μια ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ευρώπη και να μη βασιζόμαστε σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων τμημάτων του κόσμου. «Εγώ και η κυβέρνηση είμαστε υπέρ της πρότασης αυτής και μιας ισχυρής συμμαχίας» τόνισε ο υπουργός και επαίνεσε την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, δηλώνοντας υπερήφανος γι’ αυτήν καθώς κατάφερε όπως είπε, να ξεπεράσει την κρίση γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανθεκτική.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ΕΕ σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων: «Αγαπώ την ΕΕ αλλά υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Όλα γίνονται πολύ αργά. Δεν θέλουν πολλές αλλαγές στις αποφάσεις, αλλά ο κορονοϊός ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ξαφνικά η ΕΕ κατάλαβε ότι δεν έχει φάρμακα και μάσκες. Ήταν θετικό σοκ γιατί για πρώτη φορά κάναμε μια συζήτηση για το πως θα διορθώσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα. Ήταν κάτι που συζητήθηκε».

Ο υπουργός θέτοντας και την παράμετρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε πως «μας έδωσε έναν ακόμα λόγο να εξασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και νομίζω ότι θα δούμε αλλαγές».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Michele Uda, πρόεδρος της Egualia, o Adrian Van den Hoven (γενικός διευθυντής του Οργανισμού «Φάρμακα για την Ευρώπη»), ο Νίκος Δέδες, (πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας), ο Δημήτρης Δέμος (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας) ενώ συντόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας).

Ο κ. Michele ανέφερε πως «το πιο σημαντικό είναι να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα, γιατί ζούμε μια παγκόσμια πρόκληση. Κίνα και Ινδία επενδύουν πάρα πολλά στις τοπικές βιομηχανίες φαρμάκων τους, όπως και οι ΗΠΑ. Επομένως πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή. Είναι μεγάλη ευκαιρία αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα».

Ενώ, ο Adrian Van den Hoven σημείωσε ότι ο κλάδος «έχει αναγνωρίσει τη σημασία της επένδυσης στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η εφοδιαστική επάρκεια. Πάρα πολλές εταιρείες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Απευθυνόμενος στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, εξήρε τις προσπάθειές του αλλά τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα καλά νέα είναι ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά. Τα κακά νέα είναι ότι πρέπει να συνεχίσεις να την κάνεις. Πρέπει να φέρουμε τις κατασκευάστριες εταιρείες μαζί για να δημιουργήσουμε ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη».

Στην ανάγκη να αυξηθεί η χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δέδες, λέγοντας πως «Οι ασθενείς ενδιαφέρονται για πρόσβαση αλλά και για βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Ότι δεν παρέχει αξία θα πρέπει να επενδύεται με πολύ αυστηρούς κανόνες. Θέλουμε να έχουμε καινοτόμα φάρμακα, αλλά γιατί να είναι πιο ακριβά; Πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι μόνο 30%. Πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό».

Τη βεβαιότητά του ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική στη βιομηχανία φαρμάκου θα αλλάξει αργά ή γρήγορα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και CEO της DEMO Δημήτρης Δέμος. «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν νικητή για κάθε προκήρυξη. Θέλουμε συστήματα διαγωνισμών με περισσότερους του ενός νικητές. Κάποια στιγμή θα ξαναντιμετωπίσουμε ελλείψεις. Αυτοσυγχαίρονταν για την κατασκευή μασκών πριν μερικά χρόνια. Όταν φύγει η πανδημία θα αναζητούμε πάλι φθηνές μάσκες από Κίνα και Ινδία» τόνισε.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο συντονιστής της, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβημιοχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε: «Εξερχόμαστε από μια κρίση πανδημίας και τώρα έχουμε και τις συνέπειες του πολέμου. Υπάρχει μεγάλη διαταραχή στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενόψει όλων αυτών έχουμε ένα σχέδιο συνεχών επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα οδηγήσουν σε ίδρυση 12 παραγωγικών μονάδων. Δεν θέλουμε παρεμβατισμό, θέλουμε να αρθούν κάποια αντικίνητρα».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts