Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Έντομα: Ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού
Έντομα: Ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Έντομα: Ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

  • July 13, 2010
  • 0 Likes
  • 53 Views
  • 0 Comments

Ο Γεώργιος Γαϊτάνης, Λέκτορας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα έντομα που μας προκαλούν κνησμούς και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας δημιουργούν.

Το καλοκαίρι ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των διαφόρων εντόμων, ενώ οι άνθρωποι φορώντας λιγοστά ρούχα είναι πιο εκτεθειμένοι σε αυτά. Τα έντομα αυτά με τα δείγματά τους (τσιμπήματα) ελευθερώνουν μέσα στο ανθρώπινο δέρμα ουσίες που προκαλούν πόνο, κνησμό και την τοπική αντίδραση που είναι γνωστή σε όλους.

Τα συνηθέστερα στη χώρα μας είδη εντόμων είναι αυτά που ανήκουν στην τάξη Insecta η οποία περιλαμβάνει τα διάφορα είδη κουνουπιών, και στην τάξη Hymenoptera, που περιλαμβάνει τις γνωστές σε όλους μέλισσες και σφήκες.

Τα κουνούπια τσιμπούν όλους σχεδόν τους ανθρώπους αν και φαίνεται να έλκονται διαφορετικά από τον καθένα, ανάλογα με τη μυρωδιά του ιδρώτα του.

Έτσι είναι γνωστό ότι δεν τσιμπούν ανθρώπους που πάσχουν από ανιδρωσία, μια κατάσταση στην οποία δεν εκκρίνεται καθόλου ιδρώτας. Επιπλέον, έγκυες γυναίκες έλκουν τα κουνούπια περισσότερο από μη εγκυμονούσες.

Τα κουνούπια όταν τσιμπούν κάποιον απελευθερώνουν μέσα στο δέρμα ουσίες που έχουν φαρμακολογική και αντιγονική δράση. Η πρώτη έχει αποτέλεσμα την απευθείας επίδραση σε μηχανισμούς του δέρματος, ενώ η δεύτερη δράση είναι αυτή που ευθύνεται για την εμφάνιση του ψηλαφητού (σκληρού) στοιχείου της βλάβης τις επόμενες μέρες. Κάθε άτομο απευαισθητοποιείται σταδιακά, δηλαδή ο οργανισμός μαθαίνει να μην αντιδρά υπερβολικά σε ένα μάλλον ακίνδυνο ερέθισμα με το πέρασμα του χρόνου και τα επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα.

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για τη μεταφορά μολυσματικών ασθενειών με το τσίμπημα των κουνουπιών, η συχνότερη επιπλοκή είναι η μικροβιακή μόλυνση της βλάβης από το συνεχές ξύσιμό της από το ίδιο το άτομο.

Οι μέλισσες και οι σφήκες έχουν αναπτύξει κεντρί το οποίο χρησιμοποιούν είτε για άμυνα είτε για αναζήτηση τροφής. Τα αρσενικά δεν έχουν κεντρί και κατά συνέπεια δεν είναι επικίνδυνα. Η ποσότητα του δηλητηρίου που απελευθερώνουν κατά το τσίμπημα και η αντίδραση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και την έκταση της βλάβης. Η συνηθέστερη αντίδραση είναι ο πόνος. Αλλεργικές αντιδράσεις επικίνδυνες για τη ζωή προκαλούνται αρκετά σπάνια, παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί στα δήγματα αυτών των εντόμων.

Άτομα που έχουν επιβεβαιωμένο ιστορικό επικίνδυνης για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει να φορούν ενημερωτικά μπρασελέ, να μεταφέρουν μαζί τους ειδικές ενέσεις αντιμετώπισης της επικίνδυνης κατάστασης και να έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους.

Τα υπόλοιπα απλά, αλλά ωστόσο δυσάρεστα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων του κεντριού που μπορεί να έχουν μείνει μέσα στο δέρμα και την έγκαιρη τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο πάγου, προκειμένου να περιορίσει την τοπική αντίδραση και το αίσθημα του πόνου.

Η χρήση για μερικές μέρες ενός αντιισταμινικού φαρμάκου θα ανακουφίσει το αίσθημα κνησμού, όταν αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ η εφαρμογή τοπικά μιας ήπιας κορτιζονούχου αλοιφής θα περιορίσει σύντομα την ορατή βλάβη από οποιοδήποτε δείγμα εντόμου.

Γαϊτάνης Γεώργιος
Λέκτορας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας
Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων
Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

e-mail: ggaitan@cc.uoi.gr


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline