Έναν οδηγό για τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών συνέταξε και εξέδωσε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την αρωγή της Γαλακτοβιομηχανίας Τρικάλων, με στόχο την αξιολόγηση των επιπέδων παχυσαρκίας και των συνηθειών

διατροφής και άσκησης μαθητών.  Στην έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», μετείχαν μαθητές της Ε' τάξης του δημοτικού, από διάφορα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλίας και το αποτέλεσμά της καταγράφηκε σε ένα δεκαεξασέλιδο ενημερωτικό-εκπαιδευτικό έντυπο, που διανεμήθηκε (40.000 αντίτυπα) σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Θεσσαλίας. Το έντυπο περιλαμβάνει συμβουλές για παιδιά και γονείς όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση. Στις δράσεις του προγράμματος ήταν και η κατασκευή ενός δικτυακού τόπου, για όλη την οικογένεια, με ενημερωτικές πληροφορίες, εκπαιδευτικά θέματα και διαδραστικά παιχνίδια, σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή. Ο κ. Βασίλειος Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, σημειώνει πως το έντυπο, σε συνδυασμό με την ιστοσελίδα του προγράμματος, έρχονται ως δράσεις να λύσουν καθημερινές απορίες σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση των παιδιών και παράλληλα παρέχουν τόσο επιστημονικές όσο και απλές κατευθύνσεις για ενδεικτικές μορφές άσκησης και κατάλληλες ημερήσιες διατροφικές επιλογές.  «Η παιδική ηλικία -αναφέρεται στο έντυπο- αποτελεί μια από τις κρισιμότερες περιόδους της ζωής μας, διότι τότε υιοθετούνται συνήθειες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν μελλοντικά, θετικά ή αρνητικά, την υγεία μας. Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν σημαντικά στη σωματική, νοητική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, η φυσική δραστηριότητα κατέχει σημαντικό ρόλο».
 
Ποια είναι όμως τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στην παιδική ηλικία; Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ των θετικών επιδράσεων της άσκησης στα παιδιά είναι: η εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων, η ανάπτυξη της δύναμης, της αντοχής, της ταχύτητας και της κινητικότητας, η βελτίωση της ικανότητας προσανατολισμού στο χώρο, του ρυθμού και της ισορροπίας και η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και η ρύθμιση του μεταβολισμού.
 
 Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως η φυσική δραστηριότητα, μακροπρόθεσμα, συνδέεται με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών παθήσεων, τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων παχυσαρκίας, τη βελτίωση βασικών κινητικών δεξιοτήτων και την καλή στάση του σώματος, καθώς και τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της «αυτοεικόνας». Υγιεινή διατροφή από … κούνια Ειδική αναφορά γίνεται και στην υγιεινή διατροφή. Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος της ζωής μας -επισημαίνεται- στην οποία, διαμορφώνονται τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία. Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει στην καλή υγεία, γι' αυτό και θα πρέπει να είναι «υγιεινή», δηλαδή καλής ποιότητας ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ανησυχία για το τι θα φάω, ούτε στέρηση από τα αγαπημένα μου φαγητά. Υγιεινή διατροφή σημαίνει "κάνω μικρές αλλαγές στα γεύματα που τρώω ήδη, τρώγοντας λίγο περισσότερο από κάποια τρόφιμα και λίγο λιγότερο από κάποια άλλα"

, τονίζουν οι ειδικοί του ΤΕΦΑΑ. Για να τρώμε «υγιεινά» θα πρέπει -επισημαίνεται στο ενημερωτικό έντυπο- καθημερινά να περιλαμβάνονται στα γεύματα μας τρόφιμα από όλες της ομάδες (γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κρεατικά, λίπη και γλυκά) έτσι ώστε ο οργανισμός μας να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί (αύξηση αναστήματος κ.α.), να λειτουργεί αποτελεσματικά (ενέργεια για άσκηση, παιχνίδι, σχολείο, διάβασμα κ.α.) και γενικά να διατηρείται δυνατός και υγιής. Το έντυπο περιλαμβάνει επιπλέον, αναλυτικά, υπόδειγμα υγιεινής διατροφής για παιδιά, συμβουλές φυσικής δραστηριότητας, όπως και χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινή μας ζωή, ενώ παραθέτει και κάποιες βασικές μορφές άσκησης κατάλληλες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πηγή:  (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη)