• Αρχική
  • Τα πάντα για την υγεία
  • Ιατρικές Ειδήσεις
Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 20% των ενηλίκων πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο. Ύστερα όμως από πλήρη εξέταση και διάγνωση, μόνον το 1 έως 2% αυτών αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι αλλεργικοί.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν περίπου το 7-8% του παιδικού πληθυσμού και αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλεί πολύ πιο συχνά αναφυλαξία, τη σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση, από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι γιατροί θα μπορούν να προβλέψουν τι είναι αυτό που προκαλεί αλλεργία στα παιδιά σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Στη νέα αυτή μελέτη οι ερευνητές προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτό το θεώρημα για τις αλλεργίες τροφίμων, μέσω διαδικασιών και προφορικής ανοσοθεραπείας. Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ένα παιδί  να αντιστέκεται στα τρόφιμα που περιέχουν μια αλλεργική αντίδραση.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η υπερευαισθησία στα αρώματα,  αποτελεί την συχνότερη μορφή αλλεργίας εξ επαφής στους ενήλικες. Σουηδοί ερευνητές, απέδειξαν ότι ακόμη και τα φυσικά αρωματικά έλαια, τα οποία πολλοί θεωρούν ακίνδυνα σε σύγκριση με τα συνθετικά αρώματα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 2 - 4% των ενηλίκων και του 6% των παιδιών να υποφέρουν από κάποιου είδους τροφική αλλεργία. Παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ ποιες τροφές

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Μια νέα έρευνα της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2009), παρέχει πολύ χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με το πώς ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις εξελίσσονται γρήγορα και μπορεί ακόμα να καταστούν μοιραίες. Στην έρευνα αυτής, της επιστήμονες από τη μεγάλη Βρετανία δείχνουν για πρώτη φορά ότι μια χημική ουσία με το όνομα εοταξίνη, η οποία βοηθά τα ανοσοκύτταρα να εντοπίσουν το σημείο της λοίμωξης, μπλοκάρει τα βασικά κύτταρα "πολεμιστές" από το να μετατραπούν σε κύτταρα "αναζητητές", με αποτέλεσμα αυξημένη αλλεργική απόκριση.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πώς προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις τα κύτταρα της γύρης; Μια νέα μελέτη ενοχοποιεί βιοδραστικά μόρια που απελευθερώνονται από τη γύρη. Τα μόρια αυτά ενώνονται με ανοσοκύτταρα και τα εξαναγκάζουν  να θέτουν σε λειτουργία μια τυπική ανοσοαπάντηση που προκαλεί την αλλεργία.Η γύρη που προέρχεται από φυτά εκτεθειμένα σε σε αυξημένη μόλυνση του αέρος, παράγουν περισσότερες από αυτές τις ουσίες που προκαλούν την αλλεργία, παρά

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση σε μια ξένη ουσία (που καλείται αλλεργιογόνο) από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η αντίδραση αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως κοκκινίλες στο σώμα, συμφόρηση, και σπάνια, σοκ και θάνατο. Τα συνηθισμένα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τη γύρη, τα δηλητήρια των εντόμων, την οικιακή σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, μύκητες και διάφορα άλλα. Τα παιδιά έχουν 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από τους ενήλικες να αναπτύξουν μια τροφική αλλεργία. Καθώς ωριμάζει το πεπτικό σύστημα, είναι λιγότερο επιρρεπές στο να επιτρέπει την απορρόφηση τροφών που προκαλούν αλλεργία. Συνήθως τα παιδιά εκδηλώνουν αλλεργία στο γάλα, στο στάρι και στα αυγά περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Οι σοβαρές αλλεργίες, καθώς και αυτές που οφείλονται στους ξηρούς καρπούς και στα οστρακόδερμα είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τροφικές αλλεργίες Οι τροφικές αλλεργίες είναι οι πιο παρεξηγημένες από όλες. Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένες τροφές. Ωστόσο, λιγότερο από 1% του πληθυσμού έχουν πραγματικά τροφική αλλεργία. Το 90% των τροφικών αλλεργιών οφείλονται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αγελαδινό γάλα, στο ασπράδι του αυγού, στα φιστίκια, στο στάρι ή στη σόγια. Άλλα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία περιλαμβάνουν τις φράουλες, τα οστρακόδερμα, το καλαμπόκι, τα όσπρια και το αραβικό κόμμι (μια ουσία που χρησιμοποιείται ως αυξητικό σε επεξεργασμένες τροφές). Η σοκολάτα, η οποία θεωρούταν παλιότερα ότι προκαλεί πολύ συχνά αλλεργία, ιδιαίτερα στα παιδιά, σπάνια αποτελεί αίτιο αλλεργικής αντίδρασης. Τα σημεία και συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν τα παρακάτω: • Πόνος στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία και εμετός• Λιποθυμία• Κοκκινίλες, πρήξιμο στο δέρμα ή έκζεμα• Πρήξιμο στα χείλη, μάτια, πρόσωπο, γλώσσα και λαιμό• Συμφόρηση της μύτης και άσθμα Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να διαγνωστούν μέσω μιας προσεκτικής διαδικασίας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα 5 βήματα: Ιστορικό των συμπτωμάτων σας, όπως πότε εμφανίζονται, ποιες τροφές προκαλούν προβλήματα, τι ποσότητα φαγητού απαιτείται για να προκαλέσει συμπτώματα και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Ημερολόγιο διατροφής, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διατροφικές σας συνήθειες, τα συμπτώματα και τα φάρμακα που χρησιμοποιήσατε. Φυσική εξέταση Εξετάσεις: Δερματικά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν εκχυλίσματα τροφών και μετρήσεις στο αίμα των επιπέδων της IgE (μιας ανοσολογικής πρωτεΐνης του οργανισμού) μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση. Καμία εξέταση δεν είναι 100% ακριβής. Είναι πιο χρήσιμες στο να προσδιορίσουν σε ποιες τροφές δεν έχετε αλλεργία.Η δοκιμασία αποκλεισμού και προσθήκης από τη διατροφή της ύποπτης τροφής αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τη συσχέτιση μιας τροφής με τα συμπτώματα της αλλεργίας. Δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί αν οι αντιδράσεις που εμφανίζετε είναι πολύ έντονες. Φαρμακευτικές αλλεργίες Οποιοδήποτε σχεδόν φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Οι αντιδράσεις στα περισσότερα φάρμακα δεν είναι συνηθισμένες, η βαρύτητά τους όμως κυμαίνεται από απλό ερεθισμό μέχρι απειλητική για τη ζωή. Μερικές αντιδράσεις (όπως τα εξανθήματα) είναι πραγματικές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες, πάντως, είναι παρενέργειες ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, που χαρακτηρίζονται από ξηροστομία ή κόπωση. Μερικές είναι τοξικές επιδράσεις των φαρμάκων, όπως η βλάβη στο συκώτι. Ωστόσο, κάποιες αντιδράσεις δεν είναι καλά κατανοητές. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τη φύση των αντιδράσεων και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση. Τα σημεία και συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων στα φάρμακα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: • Θορυβώδη αναπνοή και δύσπνοια• Εξάνθημα, κοκκινίλες, γενικευμένη φαγούρα• Σοκ Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

  • 1
  • 2