Πόσο σημαντική είναι η τεστοστερόνη για την πρόληψη των καρδιακών νόσων στους άντρες; Μόνο 20 έτη πριν, ούτε καν που θα θέταμε αυτό το ερώτημα. Οι παραδοσιακές διδαχές υποστήριζαν πως, εξαιτίας του ότι οι άντρες εμφανίζουν καρδιακά νοσήματα σε νεαρότερη ηλικία από τις γυναίκες (κατά 10 έτη), η τεστοστερόνη είναι που τα προκαλεί. Αλλά παρατηρήσεις που συσσωρεύτηκαν έκτοτε, έχουν αλλάξει άρδην αυτή την άποψη: όχι μόνο η τεστοστερόνη δεν προξενεί καρδιοπάθειες, αλλά μάλιστα ενδέχεται να παίζει προστατευτικό ρόλο.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φτάνουν στα υψηλότερα σημεία όταν οι άνδρες διανύουν τη δεκαετία των 20 και βρίσκονται στο απόγειο της αναπαραγωγικής τους περιόδου. Αυτή είναι επίσης η περίοδος που οι άντρες έχουν τη μεγαλύτερη σωματική ικανότητα, μυική μάζα, φυσική ενέργεια, σεξουαλική διάθεση και αντοχή. Ξεκινώντας από την ηλικία των 30, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, η τεστοστερόνη των ανδρών έχει πέσει σε χαμηλά - ορισμένες φορές μη μετρήσιμα - επίπεδα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου καρδιακού νοσήματος στον άνδρα αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση της τεστοστερόνης. Πράγματι, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα  με την αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Επί παραδείγματι, μια ευρωπαϊκή μελέτη με 11000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι οι άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (φυσικά, χωρίς να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα) είχαν κατά 40% λιγότερους θανάτους από καρδιακά αίτια και καρκίνο. Μια άλλη (η Μελέτη Γήρανσης sτην Περιοχή του Chianti [της Ιταλίας]) έδειξε υψηλότερο κατά 48% ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια και από  καρκίνο στους άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη. Σε μια τρίτη μελέτη, εντοπίστηκε σημαντική ανεπάρκεια τεστοστερόνης (υπογοναδισμός) στο 25% των ανδρών με στεφανιαία νόσο (κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή σημαντικών καρδιακών χειρουργικών επεμβάσεων). Αρκετές άλλες μελέτες που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει παρόμοιες παρατηρήσεις: όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Ωστόσο τα παραπάνω παραμένουν ακόμη υποθετικά: δεν είναι αποδεδειγμένο εάν η λήψη τεστοστερόνης ως υποκατάστατο μπορεί να ενέχει απροσδιόριστους μέχρι στιγμής κινδύνους. Κατά τη λήψη τεστοστερόνης θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα κανείς το γιατρό του. Ενώ τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρδιακής προσβολής, μας λείπει μια ευρεία μελέτη που θα περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ανδρών (χιλιάδες), η οποία να αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη, σε σύγκριση με κάποιο εικονικό φάρμακο, προσφέρει πραγματικά οφέλη όσον αφορά  στη μείωση των καρδιακών προσβολών.

Πηγή: Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία