Εκτύπωση
Κατηγορία: Ανδρολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 5205
Οι ερευνητές άντλησαν από τα δεδομένα μιας μακροχρόνιας μελέτης στις ΗΠΑ. Μεταξύ των άλλων ερωτήσεων αναφορικά με την υγεία τους, οι κάτοικοι ρωτήθηκαν για την άποψη και τη στάση τους απέναντι στον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές αναζήτησαν στη συνέχεια στα αρχεία το πόσο συχνά είχαν υποβληθεί σε ψηλάφηση προστάτη διά του ορθού και σε εξέταση αίματος, ώστε να ψάξουν για σημεία της ασθένειας.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί πρωταρχική αιτία θανάτου στους άντρες και εκείνοι που είχαν κάποιο στενό συγγενή που προσεβλήθη από την ασθένεια έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να την εμφανίσουν και οι ίδιοι. Αλλά, εάν το αντιληφθούν στα πρώτα στάδια, οι πιθανότητες να τον νικήσουν είναι καλές. Οι άντρες που ζουν μόνοι τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, από εκείνους που ζουν με τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους, ακόμα κι αν έχουν οικογενειακό ιστορικό με την ασθένεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη δεν επεχείρησε να δώσει μια εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι άντρες που ζούσαν με τη σύντροφό τους υποβάλλονταν σε εξέταση συχνότερα, αλλά η πιθανότερη εξήγηση είναι η παρακίνηση από τη σύντροφο. Οι άντρες με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβάλλονται συχνότερα σε έλεγχο, σύμφωνα με τη μελέτη.  Σε αυτούς, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να εξετάζονται από την ηλικία των 45 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να προσεγγίσουν καλύτερα  τους άντρες εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να υποβληθούν έλεγχο.

Πηγή: Περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention