Εκτύπωση
Κατηγορία: Ανδρολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 5134

Ερευνητές βρήκαν ότι οι ευφυείς άντρες παράγουν σπέρμα καλύτερης ποιότητας και δηλώνουν πως η ανακάλυψη αυτή δείχνει μια απροσδόκητα στενή σχέση μεταξύ ευφυΐας και  γενικής ικανότητας προς διαιώνιση των γονιδίων του ατόμου.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου, επεχείρησαν να εξετάσουν την αμφιλεγόμενη υπόθεση ότι τα άτομα με μεγαλύτερη ευφυΐα είναι πιο υγιή - όχι μόνο λόγω των παραγόντων του τρόπου ζωής, αλλά επειδή είναι σε καλύτερη φόρμα με μια πιο υποκείμενη γενετική έννοια. Οι ερευνητές πήραν δύο χαρακτηριστικά που έδειχναν, επιφανειακά, απίθανο να συσχετίζονται μεταξύ τους - την ευφυΐα και την ποιότητα του σπέρματος - και εξέτασαν εάν και κατά πόσο υπήρχε κάποια στατιστική σχέση μεταξύ τους.

Εντόπισαν λοιπόν μια μικρή αλλά θετική σχέση: οι εξυπνότεροι άντρες είχαν καλύτερο σπέρμα. Ο συσχετισμός αυτός δεν φάνηκε να προέρχεται από συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως π.χ η αποφυγή του καπνίσματος ή του ποτού.  Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση 425 πρώην στρατιωτών των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν δώσει δείγμα σπέρματος και είχαν υποβληθεί σε εντατική εξέταση αναφορικά με την ευφυΐα και παράγοντες του τρόπου ζωής. Αυτό όμως δε σημαίνει βέβαια ότι οι άντρες που «προτιμούν τα παϊδάκια από τον Πλάτωνα» έχουν πάντα κακή ποιότητα σπέρματος: η σχέση ήταν άλλωστε οριακή, αλλά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν όντως τη θεωρητικά σημαντική ιδέα του «παράγοντα καταλληλότητας». Ο «παράγων καταλληλότητας» έχει να κάνει με τη θεωρία ότι υπάρχει μια υποκείμενη σχέση μεταξύ πολλών κληρονομούμενων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένης και της ευφυΐας, που καθιστά κάποια άτομα πιο επιτυχή από άλλα στην αναπαραγωγή.

Πηγή: Περιοδικό Intelligence