Οι ακουστικές και άλλες παραισθήσεις αποτελούν συχνά συμπτώματα σχιζοφρένιας και άλλων ψυχώσεων, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε υγιή άτομα. Η κατανάλωση πολλών καφέδων ενδέχεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψευδαισθήσεων, όπως το άκουσμα φωνών που δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν φοιτητές Πανεπιστημίου.

Η κατανάλωση ποσότητας καφέ ισοδύναμης με οκτώ ή περισσότερες κούπες την ημέρα τριπλασίαζε την πιθανότητα να ακούσει κάποιος τη φωνή ενός ανθρώπου χωρίς να είναι  κανένας παρών, σε σύγκριση με κατανάλωση μικρότερη από 1 κούπα. Αυτά τα ψυχωσικού τύπου επεισόδια δε αποτελούσαν απαραιτήτως λοιπόν την ένδειξη μιας πρωτοεμφανιζόμενης ή αδιάγνωστης ψυχικής ασθένειας.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν και κατά πόσο ο συσχετισμός ήταν αιτιώδης. Η συχνή πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει την απελευθέρωση κορτιζόλης για την αντιμετώπιση του άγχους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξηγεί τη σύνδεση με τις ψυχωσικές εμπειρίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς η κορτιζόλη σχετίζεται με ψυχώσεις. Ωστόσο, η έλλειψη συσχετισμού μεταξύ καφεΐνης και ιδεών καταδίωξης, ενός άλλου κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικού ψυχωσικού συμπτώματος, έδειξε ότι λειτουργεί ένας διαφορετικός, άγνωστος μηχανισμός.

 

 

Πηγή: Περιοδικό Personality and Individual Differences