Εκτύπωση
Κατηγορία: Περιβάλλον και Τρόπος Ζωής
Εμφανίσεις: 2749

Πολλά δημοφιλή ιατρικά πιστεύω έχουν μικρή ή καθόλου επιστημονική ή ιατρική βάση. Γιατροί, αλλά και μη επαγγελματίες, ορισμένες φορές πιστεύουν πράγματα για το σώμα μας που απλά δεν ισχύουν. Οι Δρ. Vreeman και Carroll δημιούργησαν μια λίστα με τέσσερις δημοφιλείς πεποιθήσεις που συσχετίζονται είτε με το χειμώνα είτε με την εορταστική περίοδο και έψαξαν την ιατρική βιβλιογραφία για στοιχεία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι:

•    Τα γλυκίσματα των εορτών δεν κάνουν τα παιδιά περισσότερο υπερδραστήρια. •    Οι αυτοκτονίες δεν σημειώνουν αύξηση κατά τη διάρκεια των εορτών •    Η αποφυγή του φαγητού το βράδυ δεν θα κρατήσει μακριά τα κιλά •    Ο μόνος τρόπος για να γιατρέψουμε τον πονοκέφαλο μετά από οινοποσία δεν είναι να πιούμε ξανά.

Ο μύθος για τα ζαχαρωτά καλά κρατεί, παρά τη διενέργεια τουλάχιστον 12 τυχαιοποιημένων μελετών που έδειξαν ότι η ζάχαρη δεν αλλάζει τον τρόπο που φέρονται τα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη έδειξε ότι εάν οι γονείς πίστευαν ότι κάποιος είχε δώσει στα παιδιά τους ένα ζαχαρωτό, εκείνοι τότε αντιλαμβάνονταν τη συμπεριφορά των παιδιών τους ως πιο δραστήρια από ότι συνήθως. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, και για τον πονοκέφαλο μετά από ένα μεθύσι. Συμπέρασμα; Οι μελέτες δεν αναφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα για κάποια «γιατρειά» αναφορικά με το συγκεκριμένο πονοκέφαλο, ούτε βέβαια και για την εκ νέου κατανάλωση οινοπνεύματος - πέρα από το να μην πίνει κανείς τόσο πολύ προλαμβάνοντας την κατάσταση. Αναφορικά και με το ότι στην περίοδο των εορτών συνήθως αυξάνονται σημαντικά οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε, υπάρχει η πρόταση ότι για να αποφύγει κανείς τις συνέπειες από τις παραπανίσιες θερμίδες, βοηθά να μην τις καταναλώνει το βραδύ. Η άποψη αυτή βασίζεται σε μια Σουηδική μελέτη παχύσαρκων γυναικών που απέδειξε αρχικά τον παραπάνω ισχυρισμό. Μύθος, όμως ! Η μελέτη αυτή παρουσίαζε προβλήματα στη μέθοδο που ακολούθησε, με σημαντικότερο το ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο το βράδυ έτρωγαν και την ημέρα παραπάνω,  σε σχέση με τις άλλες. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη συνολική ποσότητα εισερχόμενων θερμίδων στο 24-ωρο, ασχέτως του ποτέ καταναλώνονται. Τέλος, επικρατεί η αντίληψη ότι η εορταστική περίοδος οδηγεί σε περισσότερες αυτοκτονίες. Ενώ αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει μόνο τις περιόδους αύξησης των αυτοκτονιών, βγάζοντας λανθασμένα συμπεράσματα, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι οι γιορτές αποτελούν εποχή αυξημένου κινδύνου. Πηγή: Περιοδικό British Medical Journal