Σε πρόσφατες μελέτες, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ρυπογόνες ουσίες που κατασκευάζει ο άνθρωπος, οι οποίες έχουν μολύνει το περιβάλλον, μιμούνται τα οιστρογόνα, δηλαδή τις γυναικείες ορμόνες. Τα αρσενικά κάποιων ειδών,  συμπεριλαμβανομένων ψαριών, αμφίβιων, πουλιών και  ερπετών, έχουν ήδη μετατραπεί σε θηλυκά λόγω της έκθεσής τους στις ουσίες αυτές.

Τα ψάρια είναι αυτά που έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τις χημικές αυτές ουσίες, που αλλάζουν το φύλο. Σε μια μελέτη, τα μισά αρσενικά ψάρια των βρετανικών πεδινών ποταμών είχαν σημάδια θηλεοποίησης - καθώς είχαν αποδεσμευτεί χημικές ουσίες που αναστέλλουν τις αρσενικές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, προκαλώντας έτσι ανάπτυξη την ανάπτυξη αυγών στους όρχεις τους! Μεταξύ των προσβεβλημένων ειδών, ενδεικτικά αναφέρεται ο μπακαλιάρος της Βόρειας Θάλασσας και οι χελώνες από τις Μεγάλες Λίμνες της Βορείου Αμερικής. Επίσης, κάποιες αρσενικές κατσαρίδες έχουν υποστεί ολική αλλαγή φύλου μετά την έκθεση τους σε αντισυλληπτικά που βγαίνουν από αποχετευτικά δίκτυα.

Ορισμένοι ρυποι διαταράσσουν την ισορροπία των χημικών εντός του οργανισμού και δημιουργούν, όπως έχει διαπιστωθεί, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον κρόκο των αυγών, κάτι που αποτελεί ανωμαλία, καθώς αυτή παρασκευάζεται από τα θηλυκά. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε συσκευασίες τροφίμων, σε προϊόντα καθαρισμού, στα πλαστικά, στα αστικά λύματα και στις μπογιές προκαλούν γενικές παραμορφώσεις, μειώνουν τον αριθμό του σπέρματος και «θηλεοποιούν» τα αρσενικά.
Αν και η αναφορά ασχολήθηκε μόνο με τις χημικές αυτές ουσίες που επιφέρουν αλλαγές στο φύλο των ειδών του ζωικού βασιλείου, οι συγγραφείς της υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα έχουν προφανώς ανησυχητικές προεκτάσεις και για την υγεία του ανθρώπου.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι χρειάζεται να προβούμε άμεσα σε ενέργειες προκειμένου να ελέγξουμε αυτά τα χημικά που προκαλούν αλλαγή του φύλου. Ένα άλλο πρόβλημα, καθόλου δευτερεύον αν και μπορεί να ακούγεται ως τέτοιο, είναι το να αφανιστούν οι πληθυσμοί αγρίων ζώων. Αν δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά ώστε να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά, υπάρχει μια πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς ζώων μακροπρόθεσμα, με δυσοίωνες οικολογικές επιπτώσεις.

 

Πηγή: Οικολογική οργάνωση Chem Trust