Το άρωμα του καφέΟ πρωινός καφές έχει καθιερωθεί ως το μέσο δια του οποίου οι περισσότεροι κινητοποιούν τον εγκέφαλό τους μετά από το πρωινό ξύπνημα, πριν  αρχίσουν να ασχολούνται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι περισσότεροι μάλιστα που δεν θα πιούν καφέ ενώ το έχουν συνηθίσει, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και το άρωμα του καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια εντός των εγκεφαλικών νευρώνων και να μειώσει έτσι τις συνέπειες μιας απώλειας ωρών ύπνου.

Στο πείραμα αυτό, αρουραίοι εκτέθηκαν σε έλλειψη ύπνου και ακολούθως τοποθετήθηκαν μέσα στο κλουβί τους ζεσταμένοι κόκκοι καφέ της ποικιλίας Colombia. Διαπιστώθηκε ότι, κατόπιν αυτού, εντός του εγκεφάλου τους ενεργοποιήθηκαν 17 διαφορετικά γονίδια, 13 από τα οποία παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τις καταστρεπτικές επιδράσεις του στρες.

Αν και έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που προσπαθούν να αναλύσουν τις επιδράσεις των συστατικών του καφέ στην ανθρώπινη υγεία, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη η οποία αξιολογεί την επίδραση του αρώματος του καφέ και όχι των συστατικών του! Εάν τα παραπάνω έχουν ισχύ και για τον άνθρωπο, ίσως λοιπόν μπορεί κανείς να γλυτώσει τα 3 ευρώ του πρωινού καφέ σε μια καφετέρια, αν απλά περπατήσει έξω από  την κουζίνα!

 

 

 

Πηγή: Περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry