Εκτύπωση
Κατηγορία: Άθληση και Υγεία
Εμφανίσεις: 5461

Η σωματική αδράνεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα πίσω από τα εκατομμύρια θανάτους από τη στεφανιαία νόσο, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα προγράμματα υγείας και άσκησης στα σχολεία έχουν θετική έκβαση παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν ελάχιστα το σωματικό βάρος των παιδιών ή την ποσότητα της άσκησης που κάνουν εκτός σχολείου, αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι διενέργησαν μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών για τα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία.

Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ως ενήλικες. Η άσκηση βοηθά να διατηρείται φυσιολογικό το σωματικό βάρος, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά δεν ασκούνται όσο χρειάζεται ώστε να έχουν κάποια ωφέλεια στην υγεία τους.
Η έρευνα δείχνει ότι τα σχολικά προγράμματα εκγύμνασης αύξησαν το χρόνο που περνούν τα παιδιά ασκούμενα και μείωσαν το χρόνο που δαπανούσαν παρακολουθώντας τηλεόραση. Τα προγράμματα μείωσαν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και βελτίωσαν τη φυσική κατάσταση των παιδιών – όπως αυτή μετρήθηκε μέσω της λειτουργίας των πνευμόνων. Ωστόσο, τα προγράμματα είχαν μικρή επίδραση στο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση ή τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε τα σχολεία ως σημαντικό περιβάλλον για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά.
Οι ερευνητές προέβησαν σε ανασκόπηση των δεδομένων από 26 μελέτες προγραμμάτων για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας σε σχολεία της Αυστραλίας, της Νοτίου Αμερικής, της Ευρώπης και της Βορίου Αμερικής.
Δεδομένου ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποια ευεργετική επίδραση, θα συνιστούσαμε να συνεχιστούν τα προγράμματα προώθησης της υγείας στα σχολεία. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει επίσης να τύχουν της υποστήριξης των μονάδων δημόσιας υγείας, των γονέων και των διδασκόντων, που θα πρέπει να λειτουργησουν και ως θετικά πρότυπα.
Η μελέτη έδωσε επίσης μια εξήγηση γιατί κάποια προγράμματα συχνά δε βελτιώνουν τις μονάδες μέτρησης της φυσικής υγείας, όπως το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση. Το μάθημα φυσικής αγωγής ενδέχεται να συσχετίζεται στενά με τη σχολική εργασία, οπότε κάποιοι μαθητές αισθάνονται ότι τους εξαναγκάζουν να κάνουν περισσότερη δουλειά. Ίσως το κλειδί για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας να είναι η ώθηση των παιδιών και των εφήβων να «παίξουν» με τρόπους που θα προωθηθεί η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, ενώ παράλληλα θα νιώθουν ότι πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες και περιπετειώδεις δραστηριότητες.

 

Πηγή: Συνεργασία Cochrane