Αν βρίσκεσαι συχνά σε χώρους γυμναστηρίου τότε πιθανότατα θα ξέρεις τι είναι το TABATA. Αν όχι, τότε είναι η στιγμή να το μάθεις.
        
Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις ότι σώζεται εν όψει των πρώτων σου μπάνιων στη θάλασσα.
         
Πρωτίστως να σου εξηγήσουμε τι είναι. Tabata ονομάζεται ο άνθρωπος που ανακάλυψε την δυναμική ενός τέτοιου προγράμματος. Μαζί με την ομάδα του έβαλαν δύο γκρουπ ανθρώπων.
         
Το πρώτο γκρουπ γυμναζόταν μία ώρα κάθε μέρα για 5 μέρες την εβδομάδα για 6 εβδομάδες. Το δεύτερο γκρουπ γυμναζόταν 4 λεπτά και 20 δεύτερα για 4 φορές την εβδομάδα για 6 βδομάδες. Στο τέλος του διαστήματος είδε ότι αυτοί που ήταν στο δεύτερο γκρουπ είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο αεροβικό τους σύστημα. Ποια ήταν η αιτία; Η ένταση.
         
Το γεγονός ότι αυτά τα 4 λεπτά και 20 δεύτερα περιλαμβάνουν 8 σετ διάρκειας 20 δευτερολέπτων με μόλις 10 δεύτερα ξεκούραση μεταξύ των σετ είναι που έκανε την διαφορά. Αυτό το χρονικό όριο μπορείς να το κάνεις με όποιες ασκήσεις θες, διατηρώντας τον κανόνα των 20 δευτερολέπτων φουλ έντασης. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα είναι με κάμψεις, squats, burpees και κάμψεις hand to toe.
         
Δες το παρακάτω βίντεο:
         
www.youtube.com/watch?v=PutmjSp0Qk8 
         
www.youtube.com/watch?v=ThnZ0n-7x4E 
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline