Ελέγξτε το βάρος σας με την άσκηση. Αυτό συμβουλεύουν σήμερα επιστήμονες, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος, προκειμένου οι πολίτες να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ειδικότερα, ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, η αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες, που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επίσημα την παχυσαρκία ως «παγκόσμια επιδημία». Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση».

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (www. exerciseforhealth.gr) απαντούν σε 5 σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση σε παχύσαρκα άτομα.
 
Γιατί είναι σημαντικό να ασκηθώ;

Η συστηματική άσκηση:

1) μειώνει το ποσοστό σωματικού λίπους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση αυξάνει το βασικό μεταβολισμό

2) βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στους μυς

3) μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και «κακής» χοληστερόλης (LDL), και αυξάνει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL)

4) συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα

5) μειώνει το άγχος και το στρες, και

6) βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτό-εικόνα και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου
.

.
Πόσο θα πρέπει να ασκηθώ και τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα άσκησής μου;

Πρέπει να συμμετέχετε 4-5 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης μέτριας έντασης.

Τα πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνουν:

α) αερόβια άσκηση, 3-5 φορές/εβδομάδα, για τουλάχιστον 20-30min την κάθε φορά (προτιμώνται δραστηριότητες που δεν προκαλούν μεγάλους κραδασμούς και δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, όπως άσκηση στο νερό, ποδήλατο, περπάτημα κ.ά.)

β) ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (ασκήσεις με το βάρος του σώματος ή με αντιστάσεις από καθιστή θέση), 2-3 φορές/εβδομάδα και

γ) ασκήσεις κινητικότητας και ισορροπίας, 2-3 φορές/εβδομάδα

Πρέπει να κάνω κάτι πριν από την έναρξη της άσκησης;

Πριν από τη συμμετοχή σας σε ένα πρόγραμμα άσκησης: α. ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας για την επιθυμία σας να ασκηθείτε, β) συμβουλευτείτε κάποιο γυμναστή για ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική άσκηση, γ) ενημερώστε τον υπεύθυνο του προγράμματος άσκησης (το γυμναστή σας) για τα φάρμακα που πιθανόν λαμβάνετε, δ) θέστε εφικτούς στόχους, ξεκινήστε με κάτι εύκολο και απλό και σταδιακά αυξήστε την επιβάρυνση.

Τι να προσέξω κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Διακόψτε αμέσως την άσκηση και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, αν παρουσιάσετε κάποιο από τα εξής συμπτώματα: πόνο στο στήθος, ζάλη, ναυτία, πολύ έντονη κόπωση κ.α. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού και αποφύγετε την άσκηση στην ύπαιθρο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.

Πότε η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική;

Η άσκηση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή (μείωση της κατανάλωσης άλατος και κορεσμένων λιπαρών οξέων και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης) μπορεί να συμβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
.
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline