Οι δυνατότητες της εποχής έχουν κάνει δυνατό οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς. Όλα εκείνα που μας ικανοποιούν και μας δίνουν χαρά. Κι εκείνα που μας φτιάχνουν τη λίμπιντο.
         
Αν έλεγες στους πατεράδες μας ότι θα μπορούν να βλέπουν γυμνό γυναικείο κορμί όποτε θέλουν, θα σε περνούσαν για τρελό. Αν έλεγες στις μανάδες μας ότι μπορούν να αποκτήσουν μέτρο σύγκρισης για πράγματα, χωρίς να έρθουν σε σωματική επαφή με άντρα, η ίδια αντίδραση.
         
Όμως το ενδεχόμενο να ξεφύγει η κατάσταση δεν απέχει πολύ. Για την ακρίβεια ζούμε πιθανότατα στην εποχή όχι της ελεύθερης πορνογραφίας, αλλά του εθισμού σε αυτήν. Είναι κάτι που οι Απωανατολίτες και δη οι Ιάπωνες έχουν πρωτοπορήσει. Με το τεχνητό και το vr sex. Την τελευταία τριετία έχει αποκτήσει διαστάσεις σε κάθε σημείο του κόσμου. Όχι μόνο σε ενήλικες. Στατιστικές λένε ότι ο εθισμός απαντάται σε ανησυχητικό ποσοστό στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια.
         
Ο εθισμός στην πορνογραφία δεν είναι μόνο επιθυμία να βλέπεις συνεχώς πορνό. Είναι και μεταφορά του στην σεξουαλική ζωή. Δεν είσαι ικανοποιημένος/η με τον φυσικό οργασμό ή δεν τον πετυχαίνεις καθόλου γιατί τον φυλάς για μετά το σεξ. Όταν θα πας μπροστά στο λάπτοπ και θα ανοίξεις τα βίντεο. Εθισμός είναι επίσης και η πεποίθηση ότι μπορείς να εφαρμόσεις όλα όσα βλέπεις στις ταινίες πορνό στην σεξουαλική σου ζωή. Θεωρείς φυσιολογικά όσα σε φτιάχνουν να τα βλέπεις και περιμένεις και από τον/την παρτενέρ να το θεωρήσει φυσιολογικό.
         
Όσο η πρόσβαση σε πορνό περιεχόμενο διευκολύνεται όλο και περισσότερο, όσο δημιουργείται με τρόπο ώστε να προσομοιάζει στην αληθινή πράξη του σεξ, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται για ανθρώπους να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά την σωματική πράξη. Κι αυτό όχι με ευθύνη της πορνογραφίας. Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του. Κάθε περίπτωση ατόμου πρέπει να ελέγχεται ξεχωριστά και να μην οδηγεί σε γενίκευση.
         
Στον σύνδεσμο αυτό από το 2014 μπορείς να δεις μερικά χρήσιμα στατιστικά για τον εθισμό στην πορνογραφία. www.huffingtonpost.com/elwood-d-watson/pornography-addiction-amo_b_5963460.html
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline