• Αρχική
  • Τα πάντα για την υγεία
  • Ιατρικές Ειδήσεις
Όταν θέλει κανείς να χάσει κιλά, έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ. Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι η μείωση στην κατανάλωση θερμίδων από λήψη ποτών έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μείωση του πάχους σε σχέση με τη μείωση στην κατανάλωση θερμίδων από λήψη στερεάς τροφής.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Το φυσικό προϊόν αδυνατίσματος "Mega Slim", που κυκλοφορεί ευρέως στην Αυστραλία, μπορεί να αποβεί μοιραίο για όσους το καταναλώνουν, σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Υγιεινής του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνη κ. Κεν Χάρβι.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποιεί: η παχυσαρκία έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει και το κάπνισμα, καθώς μειώνει τη διάρκεια ζωής έως και 10 χρόνια.  Οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, οι

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ιατρείο Αγγειακού Κινδύνου, Παχυσαρκίας, Καπνίσματος και Μεταβολισμού θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, υπό την ευθύνη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Απόστουλου Χατζητόλιου, με τη συνεργασία της παθολόγου, Χαράς Δημητρούλα και της υποψήφιας διδάκτορος, Νίκης Κατσίκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Αν και ζουν στην επαρχία, που στη συνείδηση πολλών έχει συνδεθεί με τον υγιεινό τρόπο ζωής, καταναλώνουν εβδομαδιαίως πολύ περισσότερο κόκκινο από ό,τι λευκό κρέας, λίγα όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και πατάτες και αυξημένες ποσότητες ... αλκοόλ. Πρόκειται για τους κατοίκους της περιοχής της Καλαμπάκας, όπου σύμφωνα με μελέτη του γιατρού Γενικής Ιατρικής, κ. Αθανασίου Νάτση, καταγράφονται σπάνιες και ανεξήγητες διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια βαθμολογία που αφορά τους υδατάνθρακες , ανάλογα με το αποτέλεσμά τους στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μία τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απαιτεί μακρότερο χρόνο πέψης και απελευθερώνει με βραδύτερο ρυθμό σάκχαρα στο αίμα, σε αντίθεση προς ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες των τροφίμων που καταναλώνουμε δόθηκαν σε εισήγηση με θέμα τους μύθους και τις πραγματικότητες σχετικά με τη διατροφή στην Ελλάδα και για το τι πραγματικά ωφελεί την καρδιά, που πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του 5ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η αύξηση του σωματικού βάρους , αυξάνει τους κινδύνους για βλάβες στις αρθρώσεις. Μια νέα μελέτη βρήκε ότι η αυξημένη περιφέρεια μέσης και ο δείκτης μάζας σώματος συνοδεύονταν από τον κίνδυνο ανάγκης αντικατάστασης του γόνατος και του ισχίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η σοκολάτα θα πρέπει να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και το αλκοόλ για την αντιμετώπιση των κρίσεων παχυσαρκίας; Στο συνέδριο της τοπικής σκωτσέζικης ιατρικής επιτροπής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου στο Clydebank θα απευθυνθούν την ερχόμενη εβδομάδα εκκλήσεις προς τους πολιτικούς προκειμένου να λάβουν σοβαρά υπόψη την επιβολή ενός φόρου στη σοκολάτα, εάν θέλουν να βελτιώσουν την εθνική υγεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Αμερικάνοι ερευνητές προσδιόρισαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους,που παρατηρείται  σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Το εύρημα αυτό, που προέκυψε από μελέτη σε πειραματόζωα, υποδηλώνει ότι κάποια μέρα ίσως, το μπλοκάρισμα αυτού του γονιδίου, θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτική στρατηγική για την μείωση της παχυσαρκίας που οφείλεται στη συγκεκριμένη δίαιτα, καθώς και των διαφόρων

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής είναι γνωστές στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του 60. Στο μεταξύ, όμως, έχουν προχωρήσει και οι έρευνες, οι οποίες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), αποτελούν πλέον τη βάση για συγκεκριμένα προγράμματα, που αφορούν καρδιοπαθείς και εφαρμόζονται από Γερμανούς γιατρούς.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ευρήματα από μια νέα μελέτη υποδηλώνουν οι φυσικές χρωστικές που ανευρίσκονται στα φυτά, μπορούν να προστατέψουν έναντι απώλειας οστού σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο Kathrine Tucker του Κέντρου Αξιολόγησης της Δίαιτας και του Προγγράμματος Επιδημιολογικής Ερευνας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ένα νέο σύστημα, που προτάθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς ερευνητές της παχυσαρκίας, μπορεί να προσφέρει ακόμα άλλο ένα όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Ο ειδικός κατά της παχυσαρκίας από το πανεπιστήμιο της Αlberta του Καναδά Dr.Arya Sharma, μαζί με ένα ερευνητή από την Αμερική, έχουν προτείνει ένα σύστημα κατάταξης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στο να τα αξιολογούν και να θεραπεύουν τους υπέρβαρους ασθενείς. Μέχρι τώρα, η παχυσαρκία καθοριζόταν κυρίως από μετρήσεις του σώματος. Μετρήσεις όπως ο δείκτης μάζας του σώματος (ΒΜΙ) και το μέγεθος της μέσης, χρησιμοποιούνται σαν  κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν τους γιατρούς να πουν κατά πόσον οι ασθενείς τους ευρίσκονται σε ένα υγιές εύρος βάρους σώματος. Όμως οι μετρήσεις αυτές, βασίζονται σε πληθυσμιακές μελέτες, παρά σε μεμονωμένους ασθενείς. Συνεπώς δεν παρέχουν στους γιατρούς μια πλήρη εικόνα για θέματα υγείας των ασθενών.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Στις τυποποιημένες τροφές , έχοντας άγνοια για τις ευεργετικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής στρέφονται όλο και περισσότερα κρητικόπουλα, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Καφάτο , τα κρητικόπουλα καταναλώνουν τυποποιημένες τροφές , έχουν άγνοια για την κρητική διατροφή και περνούν δεκάδες ώρες την εβδομάδα μπροστά στις οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων. H άσκηση δε χωρά στο επιβαρυμένο από δραστηριότητες καθημερινό τους πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής τα καθιστά παχύσαρκα και επιρρεπή σε νόσους, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σήμερα σε ημερίδα που οργάνωσαν το γραφείο παιδείας και το γραφείο ισότητας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια αγωγή υγείας. Θέμα της ημερίδας που παρακολούθησαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων ήταν « η Κρητική δίαιτα , το κλειδί για την απόλαυση και την υγεία των εφήβων, ως απάντηση στο σύγχρονο διατροφικό παράδοξο» . Σε δηλώσεις του ο κ. Αντώνης Καφάτος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόζεται σε σχολεία των νομών Χανίων και Ηρακλείου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά . Θέλοντας να παρουσιάσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος ανέφερε ότι το 1982 σε ανάλογη έρευνα είχαν εξεταστεί παιδιά ηλικίας από 9-17 ετών και είχε διαπιστωθεί ότι το 20% ήταν παχύσαρκα . Το 2002 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί . «Τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά στις τηλεοράσεις και στους υπολογιστές και δεν κάνουν σωματική άσκηση . Παράλληλα βλέπουν διαφημίσεις ακατάλληλων τροφίμων και καταναλώνουν πατατάκια , σοκολάτες , παγωτά , πολύ άσχημα σάντουιτς στο σχολείο και όλα αυτά αυξάνουν το βάρος , αυξάνουν και τη χοληστερόλη , αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα" τόνισε ο κ. Καφάτος . Στην ημερίδα επισημάνθηκε πώς σε πολλές οικογένειες της Κρήτης η έννοια της διατροφής που είχαν οι Μινωίτες είναι άγνωστη ή μη εφαρμόσιμη. Έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες είναι αυξημένες . Με το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς επιχειρείται καταρχήν να σκιαγραφηθεί το προφίλ των παιδιών όσον αφορά στη διατροφή και την άσκηση και στη συνέχεια να δοθούν συμβουλές ανάλογα με την περίπτωση του κάθε παιδιού . Ο κ. Καφάτος απευθυνόμενος σε εφήβους των Χανίων τους συνέστησε « να αποφεύγουν τρόφιμα μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας δηλαδή πατατάκια , τσιπς , σοκολάτες , σουβλάκια , χάμπουργκερ και να προτιμούν τα παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα , όπως η φασολάδα , τα χόρτα και τα φρούτα». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας πρέπει να αναζητηθούν στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.  Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Λέοναρντ, ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και τη σχετική ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν. Σύμφωνα με το δρα Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών. "Ενώ οι μεγάλοι συγγενικοί μας πίθηκοι - χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι- μπορούν να επιβιώσουν με φύλλα και φρούτα, εμείς εξαρχής χρειαζόμασταν να καταναλώνουμε κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε ενέργεια για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του μεταβολισμού μας", τόνισε ο Λέοναρντ. "Για να βρουν αυτή τη δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας θα έπρεπε να μετακινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε σχέση με τους πιθήκους". Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μιας μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής. Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ.  "Οι κυνηγοί-συλλέκτες συνήθως μετακινούνταν 13 χλμ. τη μέρα για να βρουν τροφή. Σε αντίθεση, σήμερα μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ένα γεύμα που θα μας παραδοθεί στην πόρτα μας", είπε χαρακτηριστικά ο Λέοναρντ. Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η συχνή τηλεφωνική επαφή με ένα διαιτολόγο δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με την τετ α τετ συνάντηση, για τους παχύσαρκους ασθενείς που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στο ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ακόρεστα λίπη και την φυσιολογική, μετρίων επιπέδων κατανάλωση αλκοόλ, με χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και άλλων πηγών κορεσμένου λίπους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι μεσογειακές διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να επηρεάζουν τόσο τον κίνδυνο ήπιας γνωσιακής δυσλειτουργίας, όσο και τη μετατροπή της τελευταίας σε νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ένα φυσικό συστατικό, που περιέχεται στα δημητριακά, τα καρύδια και τα φασόλια, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μορφή θεραπείας για σοβαρές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος, δηλώνουν ειδικοί επιστήμονες. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μικρή προσότητα της ουσίας Inositol, μέλους της οικογένειας της βιταμινης Β, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά τα κύτταρά του, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να προμηθεύονται τη συγκεκριμένη ουσία από τα καταστήματα φυτικών προϊόντων. Ο ψυχοθεραπευτής dr. Harold Pupko από το Τορόντο, συνταγογράφει την ουσία σε ασθενείς, που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και ανησυχίας. Παρότι το Inositol είναι σχετικά άγνωστη ουσία στο κοινό, μελέτες έχουν δείξει πως βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων της μανιοκατάθλιψης και του ψυχαναγκαστικού συνδρόμου. Ερευνητές στο Βανκούβερ, εξάλλου, υποστηρίζουν πως η ουσία ενδέχεται να προλαβαίνει ακόμη και τον καρκίνο του πνεύμονα. Ομάδα ερευνητών επιστημόνων παρείχαν 18 γραμμάρια Inositol, σε καθημερινή βάση, σε πρώην καπνιστές, πάσχοντες από βαριά προκαρκινική δυσπλασία στους πνεύμονες. Μετά την πάροδο τριών μηνών, παρουσιάστηκε εντυπωσιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ο dr. Stephen Lam της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Βρεταννικής Κολομβίας δήλωσε πως η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ ενθουσιασμένη με τα ευρήματα και σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για τη θεραπευτική δράση του συστατικού Inositol της βιταμίνης Β. Σημειώνεται ότι άλλες μελέτες αποκάλυψαν πως το Inositol μπορεί να θεραπεύσει τη στειρότητα, να ρυθμίσει τη χοληστερίνη και να ομαλοποιήσει την ινσουλίνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι προτιμήσεις στις τροφές επηρεάζονται από το περιβάλλον, αλλά και από τα γονίδια μας. Η επιθυμία για την κατανάλωση γλυκών διαφέρει από άτομο σε άτομο, για αξεκαθάριστα μέχρι στιγμής αίτια. Δεδομένης της πολύ μεγάλης αύξησης της συχνότητας της παχυσαρκίας και του διαβήτη, είναι συνεχώς αυξανόμενο και το ενδιαφέρον για την κατανόηση των μηχανισμών που αφορούν τη ρύθμιση της κατανάλωσης τροφής. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι επιθυμούν να καταναλώνουν πολλά γλυκά γεννιούνται με αυτή την προδιάθεση, καθώς διαθέτουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε ένα γονίδιο. Ο εγκέφαλος γενικά ρυθμίζει πολύπλοκα τους νευρωνικούς, ορμονικούς και εντερικούς μηχανισμούς που κινητοποιούν το αίσθημα της πείνας, την προτίμηση σε τροφές και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι "γλυκατζήδες", τα άτομα δηλαδή που χαρακτηρίζονται από αυξημένη προτίμηση για τα γλυκά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ανξαρτήτως του αν είναι παχύσαρκα ή αδύνατα, φαίνεται πως έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρά τους.  Η απότομη μείωση στη γλυκόζη του αίματος προκαλεί το αίσθημα της πείνας, διότι τα εγκεφαλικά κύτταρα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη γλυκόζη ως καύσιμο. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα γλυκά, αυξάνει τη διαθέσιμη γλυκόζη και μειώνει την πρόσληψη τροφής. Οι ερευνητές αξιολόγησαν σε παχύσαρκους και σε αδύνατους ανθρώπους την ύπαρξη παραλλαγών στο γονίδιο GLUT2, το οποίο ρυθμίζει την είσοδο γλυκόζης μέσα στα κύτταρα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια συγκεκριμένη παραλλαγή αυτού του γονιδίου σχετίζεται με διαφορές στις συνήθειες κατανάλωσης γλυκών, ανεξαρτήτως της ηλικίας και ανεξαρτήτως του εάν κανείς είναι παχύσαρκος ή όχι. Η μελέτη προσφέρει μια πρώτη ένδειξη για το ρόλο που παίζει η παραλλαγή αυτή στο συγκεκριμένο γονίδιο GLUT2, σχετικά με τη πρόσληψη γλυκών, και μπορεί να εξηγεί τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων ως προς την κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Μελλοντικές εφαρμογές αυτής της γνώσης θα μπορούσαν να είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν στο συγκεκριμένο γονίδιο, σε άτομα στα οποία προσδιορίζεται η εν λόγω προδιάθεση, ή η ανάπτυξη γενετικών τεστ που θα προσδιορίζουν αυτή την προδιάθεση από τη βρεφική ηλικία, έτσι ώστε το παιδί να αποκτήσει διατροφικές συνήθειες προσαρμοσμένες στα γονίδια του.   Πηγή: Περιοδικό Physiological Genomics

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο