Η Ιωάννα Αδαμίδου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Βιολόγος, BSc (Honors) Applied Biology - Kingston University, London, MSc Immunology - King’s College, London, BS Nutrition & Dietetics - Ohio State University, US, εξηγεί στο Υγειαonline.gr την σημασία της νηστείας των Χριστουγέννων στην υπηρεσία της υγείας.
Η θεληματική αποχή από ορισμένες ομάδες τροφών έχει συνήθως θρησκευτικό χαρακτήρα, εκτός απ’ αυτήν που γίνεται αποκλειστικά για λόγους υγείας και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης πίστης, η νηστεία προετοιμάζει τον χριστιανό πνευματικά, τον οδηγεί σε μια περισυλλογή και συνάμα σε μια ανάταση πνευματική, και του παρέχει τη δυνατότητα να κυριαρχεί των ατάκτων επιθυμιών και να κυβερνά τα ατίθασα πάθη. Οι πιστοί ωστόσο οφείλουν να δώσουν στο σώμα τη διατροφή που είναι απαραίτητη για τη συντήρησή του, έστω κι αν στερούνται κάποιων τροφών λόγω νηστείας. Οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της Μεσογειακής διατροφής, ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο: Το κρέας, τα αβγά και για τους περισσότερους και τα γαλακτοκομικά είναι “εκτός μάχης”, συνεπώς είναι μια καλή ευκαιρία να παραδώσουμε την σκυτάλη σε ορισμένες τροφές που πιθανώς είχαμε ως επί το πλείστον παραγκωνίσει έως τώρα, αναπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες μας σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Μπορούμε λοιπόν να εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας: •    Όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβύθια, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και σίδηρο, και συνεπώς αναπληρώνουν άψογα την απουσία του κρέατος, ειδικά σε συνδυασμό με το ρύζι.
•    Οστρακοειδή και θαλασσινά, όπως μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες και αστακό, με αξιόλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και ψευδάργυρο, στοιχείο που συμβάλλει στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
•    Ξηρούς καρπούς, οι οποίοι εμπεριέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, αλλά και τα φιλικά προς την καρδιά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συστατικά που ίσως στερηθούμε λόγω της μερικής αποχής από το ελαιόλαδο.
•    Προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες των οποίων δημιουργούν γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό, αλλά και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Εναλλάσσετε λοιπόν τις επιλογές σας ή προτιμήστε αποκλειστικά ψωμί, μακαρόνια και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και παξιμάδια ή κριτσίνια ολικής αλέσεως ως σνακ.
•    Σόγια, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες συναγωνίζονται αυτές του κρέατος.
•    Ράβδους δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τα οποία είναι συνήθως ενισχυμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
•    Άφθονα φρούτα και λαχανικά, σε διάφορους συνδυασμούς γεύσεων και χρωμάτων που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας λόγω της ποικιλίας των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν. Την παράσταση “κλέβουν” τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και η ρόκα, αλλά και το μπρόκολο. Όσον αφορά στα φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις φυτικές ίνες που προσφέρει ολόκληρο το φρούτο με τη φλούδα του (εφόσον φυσικά αυτή τρώγεται) ή στο μπλέντερ, έναντι του έτοιμου συσκευασμένου χυμού στον οποίο συχνά προστίθεται και ζάχαρη. Ας μην ξεχνάμε τέλος πως η νηστεία αποτελεί μια προσπάθεια για εγκράτεια και από πλευράς ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα λιπαρά οξέα αλλά και τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και οι πατάτες, η υπερβολική κατανάλωση των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ακόμη και σε περίοδο νηστείας. Κατά τη νηστεία των Χριστουγέννων συνεπώς μας δίδεται η ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο της διατροφής μας μέσα από μια διαδικασία πνευματική και συνάμα αποτοξινωτική. Πράγματι, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στα Χριστούγεννα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως μπορούμε να έχουμε ποιότητα ζωής και διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας, δίχως να στερηθούμε τα συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος
με ειδίκευση στην Ανοσολογία
Πηγές:
~ Από την Σοφίαν των Θεοφόρων Αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ορθόδοξος Κυψέλη, Θεσ/νίκη, Τεύχος 72-73, 1998.
~ Adamidou J., Bell-Wilson J.A. (2006), Iron Deficiency Anemia and Exercise. IDEA Fitness Journal.
~ Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004), Perspectives in Nutrition. McGraw-Hill. 6th edition.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline