Εκτύπωση
Κατηγορία: Διατροφολογία και Παχυσαρκία
Εμφανίσεις: 1924
Όχι παιδιά. Όχι. Μπορούμε να τα δεχτούμε όλα, αλλά τις πατάτες τηγανητές δεν θα τις αγγίζετε. Δηλαδή θα τις αγγίζετε και θα τις αγγίζουμε. Μόνο για να τις φάμε όμως.
         
Για οποιοδήποτε άλλο λόγο θα υπάρχει casus belli και θα ξεκινήσει αιματοχυσία. Λες και κάποια ανώτερη δύναμη θέλει να μας κάνει πλάκα και πάει και δίνει όλα τα καλά στοιχεία στα πιο άσχημα και αποκρουστικά φαγητά. Συγχωρήστε μας αυτό το παραλήρημα, αλλά δε γίνεται να μην παραλογιστεί κανείς με την επιστημονική κοινότητα.
         
Μας έχουν βγάλει θρεπτικό και ζωτικό το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το παντζάρι και τις πατάτες τηγανητές τις πολεμούν. Μια παγκόσμια συνωμοσία ζαρζαβατικών. Μόνοι μας και όλοι σας το λοιπόν. Απευθυνόμαστε στο περιοδικό του Clinical Nutrition Org στην Αμερική που διεξήγαγε έρευνα για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τηγανητής πατάτας αυξάνει το ρίσκο καρδιακών προβλημάτων και σε φέρνει πιο κοντά στο θάνατο. Όχι δεν είμαστε κυνικοί, έτσι ακριβώς το λένε.
         
4.440 συμμετέχοντες, ηλικίας από 45 ως 79 έτη συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια έρευνα με follow up στα επόμενα 8 χρόνια και σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλυθούν τα δεδομένα. Ο Νικόλα Βερονέζε, επικεφαλής του προγράμματος και διακεκριμένος γιατρός από την Πάντοβα, εξηγεί ότι η κατανάλωση πατάτας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ιστορικό ζενίθ και κάθε μέρα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Το 2014 ο μέσος Αμερικάνος κατανάλωνε 50 κιλά πατάτες το χρόνο. Από αυτά, τα 35 κιλά περίπου ήταν τηγανητές πατάτες.
         
Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια των follow ups οι 236 συμμετέχοντες απεβίωσαν. Ο Βερονέζε κατέληξε ότι ο λόγος που πολλοί από αυτούς πέθαναν είναι στην διατροφή τους και δη στην συχνότητα κατανάλωσης τηγανητής πατάτας, η οποία ήταν 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Πάντως, για να μας αφήσουν ένα παραθυράκι ελπίδας, ο Βερονέζε και η ομάδα του τονίζουν ότι επειδή πρόκειται για μια έρευνα παρατήρησης που απλώς συνδέει ένα γεγονός με μια πιθανή αιτία, δεν πρόκειται για κάτι επαρκές.
         
Πηγή: Ajcn.nutrition.org, Edition.cnn.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline