Τι κινδύνους κρύβει ο καφές για την υγεία; Προκαλεί καρκίνο; Πριν από 25 χρόνια πίστευαν πως ναι. Τώρα ο ΠΟΥ προχωρά σε νέες εκτιμήσεις και μετά από αξιολόγηση 500 εκθέσεων, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος.
         
23 ειδικοί αξιολόγησαν 500 εκθέσεις και είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τις προειδοποιήσεις τους για τον καφέ και το τσάι. Η απόλαυσή τους δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Διεθνής Οργανισμός Μελετών για τον Καρκίνο IRAC, ο οποίος ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
         
Με την νέα αυτή έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διορθώνει δικά του παλαιά συμπεράσματα. Το 1991, ο Διεθνής Οργανισμός Μελετών για τον Καρκίνο IRAC είχε χαρακτηρίσει τον καφέ ως «πιθανώς καρκινογόνο». Κυρίως η σχέση της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη θεωρούνταν βέβαιη. Σύμφωνα όμως με τις νέες εκτιμήσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι οι ασθενείς με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ήταν ταυτόχρονα και καπνιστές. Οι επιστήμονες θεωρούν τώρα υπεύθυνο το τσιγάρο για την εμφάνιση καρκίνου.
         
Κινδύνους εγκυμονεί η υψηλή θερμοκρασία
         
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και όγκων στο στήθος, τον προστάτη και το πάγκρεας. Οι έρευνες πάντως δεν επεκτάθηκαν σε 20 ακόμα είδη καρκίνου, όπως για παράδειγμα στους πνεύμονες και το στομάχι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μελετών για τον Καρκίνο IRAC.
         
Ωστόσο, υπάρχει κάποιος κίνδυνος για όσους καταναλώνουν καφέ και τσάι και αυτός είναι η ζέστη. Μια θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο για όγκους στο πάγκρεας. Αυτό αφορά κυρίως τους κατοίκους της νότιας Αμερικής, οι οποίοι προτιμούν να πίνουν ζεστό τσάι.
         
Είναι λοιπόν μόνο η ζέστη το πρόβλημα; Και ναι και όχι, είναι η απάντηση των ειδικών. Από όσα γνωρίζουν μέχρι σήμερα ο καφές δεν προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, δεν έχουν μελετήσει όλους τους παράγοντες και αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι απολύτως ασφαλής. Πάντως ένας κρύος καφές το καλοκαίρι που και που μάλλον δεν βλάπτει.
         
Πηγή: Deutsche Welle
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline