Εκτύπωση
Κατηγορία: Διατροφολογία και Παχυσαρκία
Εμφανίσεις: 3612

Η σοκολάτα θα πρέπει να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και το αλκοόλ για την αντιμετώπιση των κρίσεων παχυσαρκίας; Στο συνέδριο της τοπικής σκωτσέζικης ιατρικής επιτροπής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου στο Clydebank θα απευθυνθούν την ερχόμενη εβδομάδα εκκλήσεις προς τους πολιτικούς προκειμένου να λάβουν σοβαρά υπόψη την επιβολή ενός φόρου στη σοκολάτα, εάν θέλουν να βελτιώσουν την εθνική υγεία.

Οι ομιλητές θα προειδοποιήσουν ότι πολλά άτομα καταναλώνουν ολόκληρη την ημερήσια θερμιδική τους ανάγκη σε σοκολάτα, πέρα από τα φυσιολογικά τους γεύματα, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη. Η αύξηση της τιμής των προϊόντων που περιέχουν σοκολάτα θα βοηθούσε στη μείωση της κατανάλωσή της και στη συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνταν από τα εθνικά συστήματα υγείας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία. Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει  μια «ωρολογιακή βόμβα διαβήτη». Τα τελευταία 15 έτη έχει σημειωθεί διπλασιασμός των περιπτώσεων τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη, ο οποίος έχει συνδεθεί με τα υπέρβαρα άτομα, καθώς και αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία. Μία από τις βασικότερες αιτίες του πρέπει να είναι η σοκολάτα. Οι ποσότητες σοκολάτας που καταναλώνονται εντάσσονται στην ίδια σφαίρα με το αλκοόλ και όλα αυτά που έχουν ειπωθεί για τη ζημιά που προκαλεί.
Με τις καλύτερες προθέσεις, πολλοί γονείς και παππούδες θα βάλουν ένα κομματάκι σοκολάτας στο στόμα ενός μωρού σύντομα μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το μωρό χαμογελά και όλοι είναι χαρούμενοι. Αλλά τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να αποκτήσουν εθισμό στη σοκολάτα πριν καν μάθουν να περπατούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διαφωνούντες, που ευτυχώς για τους λατριες της σοκολάτας είναι μάλλον περισσότεροι, η εισαγωγή φόρων στα τρόφιμα που λατρεύουν οι καταναλωτές θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο ελαφρύτερα πορτοφόλια, όχι μικρότερες περιφέρειες μέσης.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος

Πηγή: The British Medical Association