Ευρήματα από μια νέα μελέτη υποδηλώνουν οι φυσικές χρωστικές που ανευρίσκονται στα φυτά, μπορούν να προστατέψουν έναντι απώλειας οστού σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο Kathrine Tucker του Κέντρου Αξιολόγησης της Δίαιτας και του Προγγράμματος Επιδημιολογικής Ερευνας.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι η λήψη φρούτων και λαχανικών είναι καλό πράγμα για τα οστά. Τα βιολογικά αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα καρωτενοειδή, προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κυκλοφορούν με φυσικό τρόπο στο σώμα. Τέτοιας φυτικά συστατικά των τροφών του, μπορούν να  προστατέψουν το σκελετό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες,και αναστέλλοντας την διάσπαση ή διάλυση των οστών. Οι ερευνητές εξέτασαν πιθανά αποτελέσματα επί της οστικής πυκνότητας σε μέταλλα, της λήψης συνολικά και μεμονωμένα διαφόρων καρωτενοειδών ουσιών,περιλαμβανομένης της άλφα καρωτίνης,της βήτα καρωτίνης,της βήτα κρυπτοξανθίνης,του λυκοπένιου και της λουτεϊνης+ζεαξανθίνης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις μεταβολές της οστικής πυκνότητας σε μέταλλα, σε δύο περιοχές του ισχύου και της οσφυικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης, ανδρών και γυναικών εθελοντών ηλικίας 75 ετών κατά μέσον όρο, που συμμετείχαν στη μελέτη οστεοπόρωσης του Framingham. Mεταξύ αυτών των εθελοντών 213 άνδρες και 390 γυναίκες μετρήθηκαν κατά την αρχή της μελέτης και τέσσερα χρόνια αργότερα. Κατά την πορεία των τεσσάρων των της μελέτης, τα καρωτενοειδή συσχετίστηκαν με κάποιο επίπεδο προστασίας έναντι των απωλειών οστικής πυκνότητας μετάλλων στις περιοχές του ισχύου και της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις σε άλλα σημεία των οστών. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα των καρωτενοειδών,ειδικά του λυκοπένιου, έναντι οστικής απώλειας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα οτι τα καρωτενοειδή μπορούν να εξηγήσουν τα προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως, επί της πυκνότητας των οστών σε μέταλλα. Πηγή: Υγείαonline.gr Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline