Εκτύπωση
Κατηγορία: Διατροφολογία και Παχυσαρκία
Εμφανίσεις: 3523
Στις τυποποιημένες τροφές , έχοντας άγνοια για τις ευεργετικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής στρέφονται όλο και περισσότερα κρητικόπουλα, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Καφάτο , τα κρητικόπουλα καταναλώνουν τυποποιημένες τροφές , έχουν άγνοια για την κρητική διατροφή και περνούν δεκάδες ώρες την εβδομάδα μπροστά στις οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων. H άσκηση δε χωρά στο επιβαρυμένο από δραστηριότητες καθημερινό τους πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής τα καθιστά παχύσαρκα και επιρρεπή σε νόσους, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σήμερα σε ημερίδα που οργάνωσαν το γραφείο παιδείας και το γραφείο ισότητας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια αγωγή υγείας. Θέμα της ημερίδας που παρακολούθησαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων ήταν « η Κρητική δίαιτα , το κλειδί για την απόλαυση και την υγεία των εφήβων, ως απάντηση στο σύγχρονο διατροφικό παράδοξο» . Σε δηλώσεις του ο κ. Αντώνης Καφάτος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόζεται σε σχολεία των νομών Χανίων και Ηρακλείου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά . Θέλοντας να παρουσιάσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος ανέφερε ότι το 1982 σε ανάλογη έρευνα είχαν εξεταστεί παιδιά ηλικίας από 9-17 ετών και είχε διαπιστωθεί ότι το 20% ήταν παχύσαρκα . Το 2002 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί . «Τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά στις τηλεοράσεις και στους υπολογιστές και δεν κάνουν σωματική άσκηση . Παράλληλα βλέπουν διαφημίσεις ακατάλληλων τροφίμων και καταναλώνουν πατατάκια , σοκολάτες , παγωτά , πολύ άσχημα σάντουιτς στο σχολείο και όλα αυτά αυξάνουν το βάρος , αυξάνουν και τη χοληστερόλη , αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα" τόνισε ο κ. Καφάτος . Στην ημερίδα επισημάνθηκε πώς σε πολλές οικογένειες της Κρήτης η έννοια της διατροφής που είχαν οι Μινωίτες είναι άγνωστη ή μη εφαρμόσιμη. Έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες είναι αυξημένες . Με το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς επιχειρείται καταρχήν να σκιαγραφηθεί το προφίλ των παιδιών όσον αφορά στη διατροφή και την άσκηση και στη συνέχεια να δοθούν συμβουλές ανάλογα με την περίπτωση του κάθε παιδιού . Ο κ. Καφάτος απευθυνόμενος σε εφήβους των Χανίων τους συνέστησε « να αποφεύγουν τρόφιμα μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας δηλαδή πατατάκια , τσιπς , σοκολάτες , σουβλάκια , χάμπουργκερ και να προτιμούν τα παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα , όπως η φασολάδα , τα χόρτα και τα φρούτα». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ