Οι επεμβάσεις διαδερμικής αγγειοπλαστικής με τη χρήση μεταλλικών πλεγμάτων (stent), που έγιναν αρχικά γνωστές ως "μπαλονάκϊ", αυξάνονται κατά τα τελευταία χρόνια και πολλοί θεωρούν ότι αυτά σύντομα θα αντικαταστήσουν το by-pass (την επέμβαση αορτο-στεφανιαίας παράκαμψης με εισαγωγή αγγειακού μοσχεύματος), που αποτελεί την κλασσική επέμβαση παράκαμψης μιας στένωσης στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.   
 

 

 

Ιδίως μετά και την κυκλοφορία των μεταλλικών πλεγμάτων (stent) που απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες αποτρέπουν την επαναθρόμβωση, η λιγότερο αιματηρή πρακτική της αγγειοπλαστικής, που απαιτεί απλώς την εισαγωγή ενός καθετήρα διά του μηρού, απέκτησε σημαντική ώθηση. Μέχρι πρότινος, τα δεδομένα σχετικά με την έκβαση αυτών των επεμβάσεων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν περιορισμένα, έτσι ώστε πολλοί καρδιολόγοι τηρούν επιφυλακτική στάση και γενικά, για τη στένωση του αριστερού κύριου κλάδου της στεφανιαίας αρτηρίας, το by-pass παραμένει επισήμως η προτιμητέα στρατηγική, καθώς τα δεδομένα δεν θεωρούνται επαρκή.
Σε πρόσφατη δημοσίευση, αναφέρεται ότι για τους ασθενείς με στένωση του αριστερού κύριου κλάδου της στεφανιαίας αρτηρίας, δεν υπάρχει καμία διαφορά στα ποσοστά θανάτου, υποτροπής εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική και αυτών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση bypass.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν περίπου 1100 Κορεάτες ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εμφύτευση stent και άλλους τόσους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε by-pass, σε διάστημα 6 ετών, από το 2000 έως το 2006. Κατά την παρακολούθηση αυτή διενήργησαν σύγκριση των ανεπιθύμητων τελικών εκβάσεων, όπως  ο θάνατος, το έμφραγμα μυοκαρδίου ή το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως διαπιστώθηκε, η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο θεραπευτικών πρακτικών αφορούσε ένα αυξημένο ποσοστό ανάγκης επανεπέμβασης, στην περίπτωση της αγγειοπλαστικής, ενώ δεν σημειώθηκαν διαφορές ως προς τους θανάτους ή τις υποτροπές του εμφράγματος.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η αγγειοπλαστική παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη βαρύτητα της επέμβασης και το χρόνο νοσηλείας, οι ερευνητές ζητούν την διενέργεια μιας μεγάλης μελέτης σύγκρισης, η οποία, αποδεικνύοντας την αξία της αγγειοπλαστικής, θα τεκμηριώσει την προτίμησή της από γιατρούς και ασθενείς, έναντι του by-pass.

Γεγονός είναι ότι η στεφανιαία νόσος  διαρκεί πλέον δεκαετίες στους περισσότερους ασθενείς, καθώς όλο και συχνότερα εμφανίζεται σε νέα άτομα, έτσι ώστε η λήψη της κάθε θεραπευτικής απόφασης  θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα αποτελέσματα κατά τα πρώτα χρόνια, αλλά και την προοπτική του ασθενούς σε ιδιαίτερα μακροχρόνιο ορίζοντα.
 

 

 

Πηγή: Περιοδικό New England Journal of Medicine