Μονάδα Ψηφιακής ΑγγειογραφίαςΟ όρος "αναίμακτη αγγειογραφία" σημαίνει την απεικόνιση του αυλού ενός αγγείου χωρίς την εισαγωγή καθετήρα και σκιαγραφικού υλικού εντός αυτού. Τα αγγεία που μπορεί να απεικονιστούν είναι πολλά, αλλά κυρίως η τεχνική αφορά τα στεφανιαία αγγεία, που παραδοσιακά απεικονίζονται μέσω της στεφανιογραφίας. Μια αναίμακτη τεχνική αντίστοιχη της στεφανιογραφίας θα αποσωβούσε σημαντική ταλαιπωρία και πόνο για τον ασθενή, ενώ θα τον γλύτωνε και από κάποιους σοβαρούς κινδύνους, απαιτεί δε την ύπαρξη σύγχρονης τεχνολογίας -πολυτομικών- αξονικών τομογράφων. Όμως, παρά τις ελπίδες που γέννησε η εμπορική διαθεσιμότητα τέτοιων συσκευών και εξετάσεων, αν και σε υψηλό κόστος, φαίνεται ότι η ευρεία εφαρμογή τους δεν έχει ακόμη βρει το δρόμο της στην καθημερινή κλινική πράξη.

Σημαντική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, μετά από δημοσίευμα των New York Times, που ασχολείται με το ζήτημα της όλο και πιο εκτεταμένης χρήσης των αναίμακτων αγγειογραφικών εξετάσεων. Από αρκετούς γιατρούς υποστηρίζεται μάλιστα ότι  η τεχνολογία αυτή μέχρι στιγμής δεν προσφέρει κανένα όφελος για τους περισσότερους ασθενείς, παρά την αρκετά ευρεία διαφήμιση της, σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με μελέτες και απόψεις ειδικών, οι υπολογιστικές τομογραφίες αυτού του είδους εκθέτουν τους ασθενείς σε σχετικά υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας και παρόλο που μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη αθηροσκλήρυνσης σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στα στεφανιαία αγγεία, αντικαθιστώντας έτσι την ενδεχομένως την συμβατική στεφανιογραφία, η αξία της διάγνωσης που παρέχεται δεν είναι μεγάλη, καθώς η υπολογιστική αγγειογραφία δεν μπορεί να ανιχνεύσει ποιες αθηρωματικές πλάκες είναι έτοιμες να διαρραγούν και να προκαλέσουν θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Ορισμένοι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να διενεργείται αγγειογραφία στεφανιογραφία μέσω υπολογιστικής τομογραφίας, σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν στηθάγχη και η μεγαλύτερη αξία αυτής της εξέτασης επί του παρόντος είναι ενδεχομένως η διάγνωση για ασθενείς που προσέρχονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και παραπονούνται για πόνο στο στήθος.
Σύμφωνα με τους παραπάνω, αν και η υπολογιστική αγγειογραφία  μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, μάλλον επί του παρόντος δεν μπορεί να αλλάξει την αντιμετώπιση των ασθενών ή να βελτιώσει την έκβασή τους. Για τους ασθενείς με τα κλασικά συμπτώματα στεφανιαίας νόσου ή με γνωστή στεφανιαία νόσο, η δοκιμασία κόπωσης και η συμβατική στεφανιογραφία εξακολουθούν να είναι οι εξετάσεις που ενδείκνυνται.

 

Πηγές:

Περιοδικό Circulation

New York TImes