Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Ψυχική Υγεία
Εμφανίσεις: 3291

Αν και πολλές έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση που έχει το εισόδημα στην ευτυχία, η μελέτη αυτή έδειξε ότι και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους ενδέχεται να είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός με το ποσό των χρημάτων που κερδίζουν. Η δαπάνη χρημάτων για τους άλλους ενδέχεται να έχει πιο θετική επίδραση στην ευτυχία από τη δαπάνη χρημάτων για τον εαυτό μας. Ερευνητές βρήκαν ότι η δαπάνη περισσότερων χρημάτων από το εισόδημα κάποιου για χάρη άλλων ατόμων αποτελούσε προγνωστικό δείκτη μιας μεγαλύτερης ευτυχίας.

Από τη στιγμή που οι καθημερινές ανάγκες ικανοποιούνται, το εισόδημα έχει μικρή μόνο επίδραση στην ευτυχία, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Όσο το εισόδημά τους αυξάνεται, οι άνθρωποι έχουν τάση να το δαπανούν σε πράγματα που δεν τους παρέχουν μακροχρόνια ευτυχία. Αν και η ευτυχία ενισχύεται όταν βοηθούμε ή περνούμε χρόνο με άλλα άτομα και όταν δωρίζουμε χρήματα, η προσπάθεια να αυξήσουμε τον πλούτο μας μειώνει την πιθανότητα ενασχόλησης με τέτοιες δραστηριότητες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ευτυχίας και θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς (ξόδεμα χρημάτων για τους άλλους). Μεταξύ άλλων, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την ευτυχία τους το πρωί, έδωσαν σε καθένα 4 € ή 15 € και στη συνέχεια με τυχαία επιλογή τους ζήτησαν να ξοδέψουν τα χρήματα για τον εαυτό τους ή για άλλους. Στις βαθμολογίες που ελήφθησαν στο τέλος της ημέρας, βρέθηκε ότι το ποσό των χρημάτων που έλαβαν οι συμμετέχοντες δε συσχετίσθηκε με την ευτυχία τους, αλλά όσοι τα είχαν ξοδέψει για άλλους ήταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό περισσότερο ευτυχείς.
Οι άνθρωποι προσαρμόζονται γρήγορα στην αύξηση του εισοδήματος και των δαπανών. Η δαπάνη χρημάτων για τρίτους είναι αποτέλεσμα μιας επιλογής και αυτή η επιλογή προωθεί την ευτυχία και είναι κατάσταση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

 

Πηγή: Περιοδικό Science