Μετά από ένα χωρισμό ή απλώς μια δύσκολη ημέρα, το να δακρύζουμε μας κάνει συχνά να νιώθουμε καλύτερα και μας βοηθά να δούμε τα πράγματα από τη σωστή σκοπιά. Γιατί όμως είναι το κλάμα ευεργετικό; Και, υπάρχει μήπως και «κακό κλάμα»; Ψυχολόγοι ανέλυσαν τις λεπτομερείς περιγραφές περισσότερων από 3000 πρόσφατων εμπειριών που περιλάμβαναν κλάμα (οι οποίες συνέβησαν εκτός εργαστηρίου) και διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του κλάματος εξαρτώνται καθολικά από το λόγο, τον τόπο και τη χρονική στιγμή που έλαβε χώρα το κάθε επεισόδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των αποκριθέντων ανέφερε βελτίωση της διάθεσής της μετά από μια «κρίση» κλάματος. Ωστόσο, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν ανέφερε βελτίωση στη διάθεση, ενώ το ένα δέκατο ένιωθε χειρότερα μετά το κλάμα.

Τα άτομα που κλαίνε όντως νιώθουν να ηρεμούν - για παράδειγμα, αναπνέουν πιο αργά - , αλλά βιώνουν επίσης και ανεπιθύμητο στρες και διέγερση, συμπεριλαμβανομένων και των αυξημένων καρδιακών παλμών και της εφίδρωσης. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι ότι η σωματική ηρεμία συνήθως διαρκεί περισσότερο από τη δυσάρεστη διέγερση.
Η καταπραϋντική επίδραση του κλάματος που προκύπτει αργότερα υπερνικά την αγχωτική αντίδραση, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι θυμούνται συνήθως την ευχάριστη πλευρά του κλάματος περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση του κλάματος εξαρτάται επίσης από το άτομο που χύνει τα δάκρυα. Επί παραδείγματι, τα άτομα με παθολογικό άγχος ή διαταραχές της διάθεσης έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν  τη θετική επίδραση του κλάματος.
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (μια πάθηση γνωστή και ως αλεξιθυμία) νιώθουν χειρότερα μετά το κλάμα. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι για τα άτομα αυτά, το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους ενδέχεται να αποτρέπει το είδος της αλλαγής της αντίληψης της πραγματικότητας, η οποία απαιτείται ώστε να μετατραπεί μια αρνητική εμπειρία σε κάτι θετικό.

 

Πηγή: Περιοδικό Current Directions in Psychological Science