Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Ψυχική Υγεία
Εμφανίσεις: 5249
Οι άντρες είχαν κάποτε το επάνω χέρι όσον αφορά στην αυτοπεποίθηση στην αίθουσα συσκέψεων, στην κρεβατοκάμαρα και στο μπαρ. Αλλά, σύμφωνα με νέες έρευνες, οι άντρες περνούν κρίση αυτοπεποίθησης στην εποχή μας, με σχεδόν τους μισούς να εξομολογούνται ότι είναι αγχωμένοι την περισσότερη ώρα - ιδιαίτερα στη δουλειά και, κυρίως, απέναντι στις γυναίκες. Όλοι όσοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας παραδέχθηκαν ότι νιώθουν όλο και πιο ευνουχισμένοι από τις γυναίκες, ενώ δήλωσαν ότι τα συναισθήματα ανεπάρκειας που τους διακατέχουν σημειώνουν ραγδαία αύξηση όταν είναι παρούσες γυναίκες.

Η πλειονότητα των περίπου 2000 ανδρών ηλικίας 16-65 ετών, παραδέχτηκαν ότι αγωνίζονται να νιώσουν αυτοπεποίθηση αναφορικά με τη θέση τους στην κοινωνία.  Περίπου οι μισοί εξομολογήθηκαν ότι νιώθουν πιο ανασφαλείς όταν βρίσκονται στη δουλειά, ενώ ένα άλλο 40% εξ αυτών δήλωσε πως αισθάνεται ανεπαρκές όταν βγαίνει για βράδυ έξω με φίλους.
Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν ευάλωτη αυτοεκτίμηση, καθώς κρίνουν την θέση τους στην κοινωνία μέσω της επιτυχίας τους από ένα μόνο τομέα, όπως είναι π.χ. η καριέρα, το μέγεθος του πορτοφολιού τους ή το μοντέλο του αυτοκινήτου τους. Αυτά όμως είναι σε μεγάλο βαθμό ασταθή. Επειδή οι άντρες δεν κάνουν συχνά ενδοσκόπηση, ούτε επικοινωνούν τα συναισθήματά τους, η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να συντρίψει την αυτοεκτίμησή τους και τότε, ενστικτωδώς αρχίζουν να προσποιούνται ότι έχουν την ίδια αυτοπεποίθηση που τους χαρακτήριζε παλαιότερα. Αυτό επιδεινώνει κατά πολύ το πρόβλημα, καθώς είναι μετά πολύ πιο δύσκολο για τους άντρες να ζητήσουν βοήθεια ή να δουν οι άλλοι ότι πράγματι χρειάζονται υποστήριξη.
Οι άντρες που απάντησαν στην έρευνα, απεκάλυψαν επίσης ότι τους στοιχειώνει η πεποίθηση ότι οι άλλοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους ίδιους. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πίστευαν ότι το αφεντικό τους είχε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από τους ιδίους.
Ένας στους τρεις άνδρες δήλωσε ότι είχε στραφεί στο αλκοόλ για να βρει το κουράγιο και να σπάσει το φαύλο κύκλο. Επίσης προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας στους πέντε ασθενείς είχε φυλαχτά και γούρια, ενώ το ένα τρίτο παραδέχτηκε ότι έχει «τυχερά» κοσμήματα, το ένα τέταρτο ότι φορά γουρλίδικες κάλτσες και το ένα πέμπτο ότι αυξάνει την τύχη του φορώντας τυχερά παντελόνια.

 

Πηγή: Εταιρία Ερευνών OnePoll