Κατά το πρώτο τρίμηνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι επιβίωσαν, αντιμετωπίσουν περίπου οκταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
         
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μερέτε Όσλερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 157.250 ανθρώπους που είχαν πάθει εγκεφαλικό και άλλους 160.250 που δεν είχαν πάθει.
         
Στη διάρκεια μιας διετίας, είχαν εμφανίσει κατάθλιψη πάνω από 34.000 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από εγκεφαλικό, καθώς και πάνω από 11.000 άτομα χωρίς εγκεφαλικό.
         
Το 25% περίπου των ασθενών με εγκεφαλικό είχαν εμφανίσει κατάθλιψη μέσα στη διετία (πάνω από τους μισούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό), έναντι ποσοστού 8% μεταξύ όσων δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό.
         
«Φαίνεται πως κάποια ανισορροπία στον εγκέφαλο, που προκαλείται από το εγκεφαλικό, μπορεί να κάνει τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη», δήλωσε η Όσλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
         
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline