Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί Έφηβος και Υγεία
Εμφανίσεις: 2563
Η υγεία  μας ως ενήλικες φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί από τις διατροφικές μας συνήθειες ως παιδιά. Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνει ένα νήπιο ενδεχομένως θέτει τις βάσεις για την εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και στεφανιαίας νόσου στην ενήλικη ζωή του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό London Journal of Physiology. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση της διατροφής σε τρεις ομάδες πολύ μικρών σε ηλικία ποντικιών. Στην πρώτη ομάδα η ερευνητική ομάδα έδινε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας). Στη δεύτερη ομάδα δίνονταν γεύματα με πολλές διαιτητικές ίνες ενώ η τρίτη ομάδα πειραματόζωων είχε ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο.  Όταν τα πειραματόζωα “ενηλικιώθηκαν” κατανάλωναν γεύματα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη (τυπικό διαιτολόγιο του δυτικού κόσμου). Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα των ποντικιών που κατανάλωναν διαιτητικές ίνες στην αρχή της ζωής τους, ως ενήλικες έπαιρναν λιγότερο βάρος από τα πειραματόζωα που κατανάλωναν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη. Η ερευνήτρια Δρ. Raylene Reimer από το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά συμπεραίνει ότι το φαγητό που καταναλώνουμε φαίνεται πως επηρεάζει το πόσο ενεργά είναι ορισμένα γονίδια στο σώμα μας. “Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι η διατροφή έχει άμεση επίπτωση στα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά” τόνισε η Δρ. Reimer και συνέχισε λέγοντας  πως αυξάνονται οι ενδείξεις που συνδέουν την υγεία μας ως ενήλικες με τις διατροφικές συνήθειες που είχαμε ως παιδιά – ακόμα και με τη διατροφή της μητέρας μας. ΠΗΓΗ: Calgary University