Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί Έφηβος και Υγεία
Εμφανίσεις: 3272

Περίπου 1-2 νεογέννητα στα 1000 αντιμετωπίζουν κάποια καρδιακή ανωμαλία που απειλεί άμεσα τη ζωή τους, επειδή ένα εμβρυικό αιμοφόρο αγγείο που ονομάζεται Βοτάλλειος πόρος, ο οποίος παρακάμπτει τους πνεύμονες του μωρού που δε λειτουργούν όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα και υπό φυσιολογικές συνθήκες κλείνει σύντομα μετά τη γέννηση του, ώστε να περνά πλέον το αίμα από τους πνευνομνες, όπου και οξυγονώνεται, παραμένει εν μέρει ανοιχτός. Ο έλεγχος ρουτίνας των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο  βελτιώνει την ανίχνευση απειλητικών για τη ζωή του νεογέννητου συγγενών καρδιοπαθειών και μπορεί να σώσει ζωές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενη τεχνική προληπτικού ελέγχου, που αποτελεί μέρος της απλής κλινικής εξέτασης ρουτίνας και πραγματοποιείται λίγο μετά τον τοκετό, δεν καταφέρνει να ανιχνεύσει την ασθένεια σε πολλά από τα μωρά, καθώς η εξαρτώμενη από αγγεία καρδιοπάθεια συχνά δε συνοδεύεται από φύσημα στην ακρόαση της καρδιάς. Πράγματι, το 30% των παιδιών αυτών φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να έχει διαγνωσθεί η πάθησή τους, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών, όπως κατάρρευση του κυκλοφορικού με βλάβη στα όργανα και ορισμένες φορές θάνατο.
Το μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας της εξέτασης αυτής, που ονομάζεται οξυγονομετρία παλμού και η μείωση της ανάγκης θεραπευτικής αγωγής λόγω της έγκαιρης διάγνωσης καθιστά τη συγκεκριμένη παρέμβαση επιπλέον αποτελεσματική σε σχέση με το κόστος, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η οξυγονομετρία παλμού έχει προταθεί για την έγκαιρη ανίχνευση της συγγενούς καρδιακής νόσου, αλλά η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως.
Ο καθηγητής  Östman-Smith και οι συνεργάτες του εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα της ανεξαιρέτως διενέργειας της εξέτασης οξυγονομετρίας σε όλα τα νεογέννητα, σε μια περιοχή της Σουηδίας και εξέτασαν τη διαγνωστική ακρίβεια για την ανίχνευση της καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με άλλες περιοχές που χρησιμοποιούν μόνο κλινική εξέταση. Σχεδόν 40000 μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2004 και της 31ης Μαρτίου 2007 υποβλήθηκαν σε έλεγχο πριν την κλινικής τους εξέταση.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε φαινομενικά υγιή μωρά, έτοιμα να φύγουν από το νοσοκομείο, ένας συνδυασμός κλινικής εξέτασης και οξυγονομετρίας παλμού είχε ποσοστό ανίχνευσης της τάξεως του 82,8% για κάποια εξαρτώμενη από αιμοφόρο αγγείο καρδιοπάθεια. Το ποσοστό ανίχνευσης με μόνο την αντικειμενική εξέταση ανήλθε στο 62,5%.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια εξέταση δείχνει να επιβαρύνει το κόστος περίθαλψης βραχυπρόθεσμα, αλλά η πιθανή πρόληψη των νευρολογικών επιπλοκών και η μειωμένη ανάγκη περιεγχειρητικής νεογνικής εντατικής θεραπείας δείχνει ότι μια τέτοια εξέταση θα αποδειχθεί αποτελεσματική σε σχέση με το κόστος της, μακροπρόθεσμα. 
Υπό το φως αυτών των νέων στοιχείων για την αποτελεσματικότητα της καθολικής εξέτασης οξυγονομετρίας παλμού ως στρατηγικής χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους για τη βελτίωση της ανίχνευσης σημαντικής συγγενούς καρδιακής νόσου, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής της.

 

Πηγή: Περιοδικό British Medical Journal