Πριν από λίγες μέρες ένα 4χρονο αγοράκι στο Τέξας βρήκε θάνατο από ένα περίεργο είδος πνιγμού. Το Dry Drowning είναι μια συνθήκη που οδηγεί στο θάνατο 3.500 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί δεύτερη αιτία αναίτιου θανάτου στα παιδιά ηλικίας 1-4.
         
Τι είναι λοιπόν το dry drowning;
         
Σε αντίθεση με τον κοινό πνιγμό (wet drowning) αυτό που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δημιουργείται ένας λαρυγγικός σπασμός, αλλά ο μυς στην κορυφή του δεν χαλαρώνει εντελώς. Έτσι, μπαίνει μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού στον λάρυγγα. Το οξυγόνο ξαφνικά εμποδίζεται, δεν κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο και ο θάνατος είναι γρήγορος. Κλινικά, δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με τον γνωστό πνιγμό.
         
Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στο μετά της παρέμβασης ειδικού. Αν ο ναυαγοσώστης επέμβει έγκαιρα και το άτομο μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Κάπου εδώ εμφανίζεται ο δευτερεύων πνιγμός. Οι επόμενες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες. Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως βήχας, κομμένη αναπνοή, πόνος στο στήθος, ατονία, εμετός, τα οποία προέρχονται από επανάκαμψη της πίεσης στον λάρυγγα, τόσο από το νερό που εισχώρησε όσο κι από τα σωματικά υγρά.
         
Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος και της τρομερής προσοχής που πρέπει να επιδείξει ένας γονιός, το U.S. Centers for Disease Control and Prevention αναφέρει στις στατιστικές του ότι για κάθε παιδί που πεθαίνει από τέτοιο πνιγμό, υπάρχουν 5 περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν στην εντατική.
         
Μάλιστα, το τελευταίο 24ώρο, μετά το τραγικό συμβάν στο Τέξας, έχουν προκύψει 3 περιπτώσεις, όπου οι γονείς έσωσαν τα παιδιά τους χάρη στον 4χρονο που πέθανε.
         
Πηγή: American Osteopathic Association, Independent, Huffingtonpost.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline