Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί Έφηβος και Υγεία
Εμφανίσεις: 2325

altΤα άτομα που πάσχουν από μία συχνή κληρονομική μορφή αυτισμού, το σύνδρομο του εύθραυστού Χ χρωμοσώματος, θα μπορούσαν να βοηθηθούν από ένα νέο φάρμακο, το οποίο δοκιμάζεται για την θεραπεία του καρκίνου. Αυτό ανακοινώθηκε από μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου Mc Gill, του Καναδά.

Το σύνδρομο του εύθραυστου Χ χρωμοσώματος, είναι η πλέον συχνή κληρονομική αιτία του φάσματος διαταραχών αυτισμού. Προσβάλλει περίπου ένα στα 4.000 αγόρια και ένα στα 6.000 κορίτσια. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν ένα συγκεκριμένο χημικό 'μονοπάτι' στον εγκέφαλο των ασθενών με σύνδρομο εύθραυστου Χ χρωμοσώματος, δηλώνουν ότι, ένα υπό δοκιμή αντικαρκινικό φάρμακο, θα μπορούσε να αντιστρέψει τα συμπτώματα της συμπεριφοράς των ασθενών αυτών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, η κερκοσποραμίδη (cercosporamide), ένας αντι-μυκητιασικός παράγοντας που υπάρχει στη φύση, μπορεί να αποκλείσει αυτό το 'μονοπάτι' και να βελτιώσει την ικανότητα επικοινωνίας, σε πειραματόζωα που εμφάνιζαν αυτή την κατάσταση.

Η ομάδα των ερευνητών εντόπισε ένα σημαντικό μόριο -το elF4E- το οποίο οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή πρωτεϊνών στο εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Το γεγονός αυτό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς, στα οποία περιλαμβάνονται μαθησιακές δυσκολίες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε σοβαρότερες νοητικές διαταραχές, καθυστέρηση στην ομιλία και την ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας, καθώς και σε προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής. Όπως δήλωσε ο Nahum Sonenberg, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Mc Gill και του Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου Goodman και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: "Βρήκαμε ότι το elF4E, ρυθμίζει την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται MMP-9, το οποίο διασπά και αναδιατάσσει τις συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και οι οποίες ονομάζονται συνάψεις. Υπερβολική ποσότητα ΜΜΡ-9, διακόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε αλλαγές στη συμπεριφορά". Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι, η θεραπευτική αγωγή με κερκοσποραμίδη, αναστέλλει την δράση του elF4E και συνεπώς μειώνει τις ποσότητες του ΜΜΡ-9, αντιστρέφοντας έτσι τα συμπτώματα διαταραχής της συμπεριφοράς σε πειραματόζωα που παρουσίαζαν μία μορφή του συνδρόμου εύθραυστου Χ χρωμοσώματος. alt
Τα νέα αυτά ευρήματα, δείχνουν ότι, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν θεραπευτική αγωγή για ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο του εύθραυστου Χ χρωμοσώματος.

Τέλος, όπως δηλώνει ένας ακόμα συγγραφέας της μελέτης, ο Χρίστος Γκόγκας (από το Κέντρο Έρευνας του Αυτισμού, του συνδρόμου εύθραυστου Χ χρωμοσώματος και Διανοητικών διαταραχών Patrick Wild του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου), "Τα ευρήματά μας, ανοίγουν τον δρόμο για στοχευμένες θεραπείες του συνδρόμου εύθραυστου Χ χρωμοσώματος. Υπάρχει ελπίδα ότι, σχεδιάζοντας την θεραπευτική αγωγή έτσι ώστε να αναστείλουμε ακριβώς αυτό το χημικό μονοπάτι, μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανές παρενέργειες και να δημιουργήσουμε θεραπείες αποτελεσματικότερες από τις γενικές θεραπευτικές προσεγγίσεις".  

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό Cell Reports.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline