Το να καπνίζεις ή να πίνεις στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι κάτι που ξέραμε ότι είναι άκρως επικίνδυνο για το μωρό. Η αποφυγή συγκινήσεων επίσης.
         
Αλλά ότι το πάχος της εγκυμονούσας μπορεί να αποβεί σοβαρό για το παιδί όταν έρθει στον κόσμο είναι κάτι που ίσως το φανταζόμασταν. Μια έρευνα του ιατρικού περιοδικού BMJ επιβεβαίωσε ότι αν η έγκυος είναι παχύσαρκη ή ακόμα χειρότερα πάρει πολλά κιλά στην διάρκεια της κύησης, τότε το έμβρυο θα υποστεί πράγματα που θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη όταν γεννηθεί.
         
Η Μαρτίνα Πέρσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Karolinska Institutet της Στοκχόλμης, τονίζει το πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να ακολουθεί ένα νορμάλ διατροφικό πρόγραμμα στη ζωή της, ώστε όταν έρθει εκείνη η χαρμόσυνη στιγμή, να μην βάλει μεγάλες πιθανότητες και ρίσκα στο παιδί της.
         
Αυτό που λέει η Πέρσον δεν είναι απλώς ένα πόρισμα μιας συνήθους έρευνας. Το δείγμα της δεν είναι 100 ή 1000 άτομα. Μιλάμε για 1.2 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία από το 2001 ως το 2014. Εξωπραγματικός αριθμός για έρευνα και για να τον αμφισβητήσεις. Πάνω από 43 χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκη μητέρα (γύρω στο 3.5%) εμφάνισαν εκ γενετής προβλήματα στην καρδιά, το νευρικό σύστημα, την ουρήθρα, στα άκρα και στο πεπτικό σύστημα.
         
Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, η πιθανότητα για ζητήματα όπως τα παραπάνω είναι στο 3% για κάθε νεογέννητο. Όσο αυξάνεται η κλίμακα του βάρους της μαμάς το ποσοστό πιάνει το 5%. Πολύ μεγάλο για να το αγνοήσεις. Ποια είναι όμως η αιτία που μπορούν να συμβούν αυτά στο έμβρυο; Μα φυσικά ο αυξημένος διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος που υφίσταται η έγκυος.
         
Πηγή: Edition.CNN.com, BMJ.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline