• Αρχική
  • Τα πάντα για την υγεία
  • Ιατρικές Ειδήσεις
Τα κινητά τηλέφωνα γιατρών και νοσοκόμων είναι φορείς βακτηριδίων, τις περισσότερες φορές ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, και μπορεί να αποτελέσουν πηγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς, προειδοποιεί έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Συμπόσιο με θέμα τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καμπέρα το 2003 και την Ελλάδα το 2007 θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο στον Καναδά. Το συμπόσιο αυτό θα εντάσσεται στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου για τις Καταστροφές και τη Φαρμακευτική Αγωγή για τα Επείγοντα Περιστατικά, και θα γίνει στο Βανβκούβερ.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Με ένα μόνο "κλικ" στο Διαδίκτυο ή μέσω ενός sms, μπορούν πλέον οι γιατροί των Ιατροκοινωνικών Κέντρων των οικισμών των Τσιγγάνων στα Τρίκαλα και τους Σοφάδες να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα εξετάσεων των ασθενών τους. Η σύγχρονη τεχνολογία "εισέβαλε" και στα δύο αυτά κέντρα, που εξοπλίστηκαν- έκαστο- με τηλε-καρδιογράφο

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές του ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό βιογένεσης των μιτοχονδρίων. Αναμένεται ότι η νέα έρευνα θα ανοίξει το δρόμο σε καινοτόμες, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για διάφορες μιτοχονδριακές ασθένειες, τη γήρανση και τον καρκίνο.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι άνθρωποι που ως έφηβοι ήταν υπέρβαροι ή ελλιποβαρείς διατρέχουν αυξημένο κατά 30% κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μελέτη του πανεπιστημίου Καρολίνσκα δείχνει ότι τα άτομα που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος κάνουν το ίδιο κακό στην υγεία τους όσο κι αν κάπνιζαν 10 τσιγάρα την ημέρα. Οι Σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα 45.920 ανδρών που είχαν γεννηθεί το χρονικό διάστημα

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Το 2001 σε νοσοκομείο της Μόσχας ένα νεαρό αγόρι έλαβε μία επαναστατική θεραπεία με εμβρυικά βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση μίας σπάνιας γενετικής ασθένειας. Η ασθένειά του λέγεται Ataxia Telangiectasia και επηρεάζει μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την κίνηση και το λόγο. Τέσσερα χρόνια αργότερα όμως, μετά από απεικονιστικές εξετάσεις φάνηκε ότι στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του μικρού ασθενούς – στα ίδια σημεία είχε γίνει η έγχυση των βλαστοκυττάρων- είχαν αναπτυχθεί καλοήθεις όγκοι.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν διαβήτη στη Βρετανία , με τους ειδικούς να συνδέουν την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου με την παχυσαρκία, που προκαλείται από ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής, και την έλλειψη άσκησης. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι τα κρούσματα διαβήτη στη Βρετανία αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ποσοστά της νόσου είναι τα υψηλότερα στον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Για πρώτη φορά, ο "ύπουλος" τρόπος με τον οποίο δρουν τα βακτήρια της επικίνδυνης μηνιγγίτιδας, μιμούμενα τα ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να αποφύγουν τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αποκαλύφθηκε από βρετανούς επιστήμονες. Η έρευνα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (υπό την καθηγήτρια Σούζαν Λι της Σχολή Παθολογίας Σερ Ουίλιαμ Νταν) και Imperial College του Λονδίνου (υπό τον καθηγητή Κρίστοφ Τανγκ του Κέντρου Μοριακής Μικροβιολογίας και Μολύνσεων), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν παιδική πούδρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι υπέρβαρες, αυτές που καπνίζουν και αυτές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, βρίσκονται στις υψηλές ομάδες κινδύνου όσον αφορά την εκδήλωση της νόσου του καρκίνου των ωοθηκών. Σε αυτά τα πορίσματα κατέληξε ομάδα επιστημόνων του Επιστημονικού Ινστιτούτου Μελβούρνης MacCallum, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ν.Ν. Ουαλία και το Κουίνσλαντ.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ένα παιδί που έχει στενή σχέση με τη μαμά του κατά την προσχολική ηλικία, τείνει να διαμορφώσει στενότερες φιλίες αργότερα, όταν πάει στο σχολείο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ, υπό τη Νάνσι ΜακΕλγουέιν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Child Development" (Ανάπτυξη του Παιδιού), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, δείχνει ότι, όταν βιώνουν μια ασφαλή και συναισθηματικά ανοικτή σχέση με τη μητέρα τους, τα παιδιά αναπτύσσουν μια πιο θετική κατανόηση των άλλων, γεγονός που τα διευκολύνει να κάνουν καλύτερες φιλίες στα πρώτα προσχολικά χρόνια τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε σχέση με τις γυναίκες στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του CNRS και των πανεπιστημίων Μονπελιέ 1 και 3, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Cortex" (Φλοιός), μελέτησε τις διαφορές στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες τόσο με μεγάλη όσο και με μικρή ευχέρεια λόγου, ευφράδεια και παραγωγή λέξεων. Οι παρατηρήσεις έγιναν με τη συνήθη τεχνική της τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Το αντισυλληπτικό χάπι σύντομα μπορεί να αποτελεί παρελθόν, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.  Ερευνητές εταιρίας παρασκεύασαν ένα αντισυλληπτικό σπρέϊ το οποίο ήδη δοκιμάζουν σε 40 γυναίκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας, Ρίτσαρντ Τρέγκους, οι γυναίκες μπορούν να βάζουν λίγο σπρέϊ στον καρπό του χεριού και αυτό περνά στο δέρμα και λειτουργεί ως αντισυλληπτικό. "Τα έως τώρα πειράματα δείχνουν ότι το σπρέϊ είναι αποτελεσματικό και δεν έχει παρενέργειες, όπως συμβαίνει με το χάπι" είπε ο κ. Τρέγκους.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη, απεκάλυψε με μεγάλη λεπτομέρεια πώς τα ένζυμα  των κυττάρων συνεργάζονται  για να κατασκευάσουν λίπος. Τα ένζυμα αυτά,  είναι ενσωματωμένα σε ένα μεμονωμένο μοριακό σύμπλεγμα που είναι γνωστό σαν συνθετάση των λιπαρών οξέων. Το σύμπλεγμα αυτό θεωρείται σαν ένας δυνητικός στόχος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οι διαγνωστικές και χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικρές τομές και εισβίβαση μικροκάμερας και εργαλείων 1,9 - 4 χιλιοστών και αποφυγή της κλασικής αρθροτομής εφαρμόζονται, πλέον, εκτός από το γόνατο και τον ώμο και σε μικρότερες αρθρώσεις, όπως ο αγκώνας και ο καρπός, αλλά και σε αρθρώσεις των δακτύλων. Με τις τεχνικές αυτές, που αποτελούν μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα στο χώρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής, δίνεται η δυνατότητα του άμεσου ελέγχου μιας άρθρωσης.  Έτσι, ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να έχει σαφή εικόνα της κλινικής κατάστασης και να εφαρμόσει έγκαιρη θεραπεία πριν η φθορά, η οποία ενδεχομένως να υπάρχει έπειτα από ένα τραυματισμό, προχωρήσει σε σημείο, που να καθιστά δύσκολη και επώδυνη την επέμβαση. Επίσης, χάρη στην εξέλιξη της αρθροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει και εγχείρηση της τραυματισμένης ή προβληματικής άρθρωσης, χωρίς τη δημιουργία μεγάλου χειρουργικού τραύματος. Οι τεχνικές αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην 7η αρθροσκοπική ημερίδα, που διοργανώνεται από την Ορθοπαιδική Κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του ορθοπαιδικού Ευαγγέλου Πανταζή και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.  Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να αρθροσκοπούν πλέον, σήμερα, όλες σχεδόν τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος και με τη βοήθεια μικροεργαλείων να πραγματοποιούν λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό τους. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν πλειάδα πλεονεκτημάτων, όπως εύκολη, ανώδυνη και ταχεία μετεγχειρητική πορεία, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, μηδενισμό σχεδόν μετεγχειρητικών φλεγμονών, ελαχιστοποίηση του κόστους νοσηλείας και ταχύτατη επαναφορά των ασθενών στις εργασιακές δραστηριότητες. Σήμερα, οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις καλύπτουν το 30%-40% των ορθοπαιδικών επεμβάσεων. Ιδιαίτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών είναι η εμφύτευση ομόλογων χονδροκυττάρων σε ασθενείς με απώλεια αρθρικού χόνδρου και αποφυγή έτσι μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας. Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι κάτω από πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται πως είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Άνθρωποι όπως ο αμερικανός πιλότος Τσ. Σουλενμπέργκερ, που προσγείωσε ψύχραιμα το αεροπλάνο του στον ποταμό Χάντσον χωρίς ανθρώπινες απώλειες, φαίνεται πως συχνά έχουν ένα μυστικό «δώρο»: ο οργανισμός τους έχει μια διαφορετική φυσιολογική-ορμονική αντίδραση στο στρες, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ντιν Άτκινς στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Η μελέτη του σε αμερικανούς στρατιώτες έδειξε ότι αν και όλοι οι άνθρωποι απελευθερώνουν ορμόνες του στρες, όταν νοιώθουν φόβο και βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί μπορούν να ελέγχουν αυτές τις εκκρίσεις και έτσι να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις δύσκολες περιστάσεις, παραμένοντας ήρεμοι και, καμιά φορά, κάνοντας ηρωικές πράξεις. Στην περίπτωσή τους, οι ορμόνες του στρες δεν αυξάνονται ιδιαίτερα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται λιγότερο από τους κοινούς θνητούς. Ο Άτκινς εκτίμησε ότι η φυσιολογική αυτή ιδιαιτερότητα είναι κληρονομική, αλλά δεν ακόμα αναλυτικά στοιχεία για να βεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται ήρωες, ούτε ποιο είναι το ποσοστό τους στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ο εντοπισμός αυτών των ξεχωριστών ατόμων γίνεται με τη μέτρηση του επιπέδου μιας ουσίας στο αίμα, του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο, όταν είναι αυξημένο, με τη σειρά του μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει, κατά τον Άτκινς, στη δυνατότητα να εκπαιδευτούν όλοι οι άνθρωποι να τα βγάζουν πέρα καλύτερα με το στρες ή να παίρνουν κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία για τη βελτίωση του ορμονικού συστήματός τους. Όπως είπε, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται, αλλά σίγουρα ορισμένοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το φόβο. Πρόσθεσε ότι και οι ήρωες τελικά φοβούνται, αλλά δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια πανικού. «Όταν τους ρωτάς, μετά από μια δύσκολη μέρα, αν η καρδιά τους χτυπούσε δυνατά ή αν οι παλάμες τους είχαν ιδρώσει, λένε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα». Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Μια ταχύτατη γενετική μεταβολή, που συνέβη στον κοινό πρόγονο των πιθήκων και των ανθρώπων πριν περίπου 10 εκατ. χρόνια, πιθανότατα πυροδότησε τον εξελικτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα πρωτεύοντα «ξαδέλφια», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η γενετική αυτή «έκρηξη» επίσης διαχώρισε τους πιθήκους (χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκους) από τις μαϊμούδες. Πριν διακλαδωθεί το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών, ο γενετικός κώδικας ήταν σχετικά σταθερός. Κάποια στιγμή όμως ορισμένες αλληλουχίες του κώδικα του DNA άρχισαν να διπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα, οδηγώντας ίσως στον εξελικτικό διαχωρισμό, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υπό τον γενετιστή Έβαν Άϊσλερ και τον Τζέφρι Κιντ. Με άλλα λόγια, προτού οι μεγάλοι πίθηκοι αποκοπούν από τους υπόλοιπους πιθήκους και τις μαϊμούδες, πριν 10 εκατ. χρόνια, το DNA τους άρχισε να κάνει εκρηκτικές αλλαγές (πέρα από τις κλασικές μεταλλάξεις). «Είναι πραγματικά σαν ηφαίστεια στο γονιδίωμα, που τίναξαν στον αέρα κομμάτια του DNA», δήλωσε ο Άϊσλερ. Η συγκριτική γενετική ανάλυση ανθρώπων και πιθήκων έδειξε ότι αυτή η ταχύτατη αύξηση της αντιγραφής (διπλασιασμού) σε τμήματα του γενετικού κώδικα άρχισε να αυξάνεται ακριβώς την εποχή που οι πιο κλασικές γενετικές μεταλλάξεις άρχισαν να επιβραδύνονται, με συνέπεια οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες να έχουν σήμερα έξτρα αντίγραφα αυτών των γενετικών αλληλουχιών. Σύμφωνα με τον Άϊσνερ, «υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα γονίδια να ήσαν σημαντικά για τη γλώσσα ή για κάποιες πλευρές της νόησης, αν και πολλή περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει πριν βεβαιωθούμε γι΄ αυτό». Η νέα ανακάλυψη ίσως ρίξει φως σε ένα μακρόχρονο αίνιγμα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες: γιατί οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες δείχνουν και συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά, αν και έχουν σχεδόν ταυτόσημη γενετική κληρονομιά. Τα γονιδιώματά τους επικαλύπτονται κατά σχεδόν 99% και οι πρωτεϊνες τους είναι ουσιαστικά ίδιες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Natrure", βρήκε ότι ο αριθμός και η γκάμα των διπλών γενετικών αλληλουχιών ποικίλουν πολύ περισσότερο από άλλα τμήματα του γενετικού κώδικα. «Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συνέβη, αλλά ο κοινός πρόγονος των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των γοριλών είχε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα (γονιδιακού) διπλασιασμού», δήλωσε ο Κιντ. Αυτή η γενετική εξέλιξη μπορεί να έλαβε χώρα λόγω μεταβολών στον αριθμό του πληθυσμού, της διάρκειας ζωής των οργανισμών ή της αστάθειας του γονιδιώματος. Όποια κι αν είναι η αιτία, πιθανότατα, κατά τους ερευνητές, «είχε καθοριστική επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία, την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη των προγονικών ανθρωποειδών πληθυσμών». Πηγή:  (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας των ομίλων «Υγεία» και Σαφάκ υπογράμμισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δημήτριος Αβραμόπουλος και ο Τούρκος υπουργός για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Απευθυνόμενοι στους δημοσιογράφους μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς από τον όμιλο «Υγεία» του 50% του ομίλου Σαφάκ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε οτι «η επένδυση αυτή αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την οικονομία των δυο χωρών αλλά και για τις διμερείς τους σχέσεις.» Και πρόσθεσε ότι « η Υγεία υψώνεται πάνω και πέρα από κάθε σύνορο». «Η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν γνωρίζει σύνορα και κυρίως στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που υπάρχει σήμερα», είπε ο Ανδρέας Βγενόπουλος επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου « Υγεία» που εξαγόρασε το 50% του Σαφακ. «Μας καλωσόρισαν δε νοιώσαμε ποτέ κάτι διαφορετικό από άλλες συνεργασίες και πραγματικά νοιώσαμε σαν το σπίτι μας.» είπε ο κ. Βγενόπουλος. Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επένδυση και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ενδιαφέρον μέρος για επενδύσεις και εκτός του τομέα Υγείας. « Πριν το τέλος του 2009 ο όμιλος της Marfin εξετάζει και άλλες επενδύσεις σε άλλους τομείς στην Τουρκία» είπε. Ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Μπαγίς καλωσόρισε τον υπουργό και τους υπόλοιπους στην Τουρκία και εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις επενδύσεις που γίνονται ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο κ. Μπαγίς μετέφερε στον έλληνα υπουργό τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας τους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο άνδρες από τη δεκαετία του ΄90. «Και οι δύο πρωταγωνίστησαν στην συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στις περιόδους δυσκολίας», τόνισε ο κ. Μπαγίς. Ο όμιλος Σαφάκ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους ιατρικούς παρόχους στην Τουρκία, έχει 4 νοσοκομεία και 470 κλίνες όπως είναι τα νοσοκομεία JFK Kennedy και το Avrupa Safak, Istanbul Safak και το Göztepe Safak. Παρέχει επίσης όλες τις ιατρικές υπηρεσίες και το 2007 εξυπηρέτησε πάνω από 240.000 ασθενείς. Ο κύκλος συνεργασιών του Σαφάκ άγγιξε τα 64 εκατομμύρια δολάρια το 2007.Ο όμιλος «Υγεία» σε συνεργασία με τον όμιλο Σαφάκ φιλοδοξεί να ηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας στην Τουρκία και να καθιερωθεί ως σημαντικός δρων παράγων υγείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ανάκτορο του Τσιραγάν για να επισφραγισθεί η συμφωνία ανάμεσα σε δύο μεγάλους ομίλους, "Υγεία" και "Σαφάκ"., παρέστησαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τουρκία Βασίλειος Μπόρνοβας, ο πρόεδρος του ομίλου "Υγεία" Θεμιστοκλής Χαραμής και πολλά άλλα στελέχη των δυο ομίλων.      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Α. Κούρκουλα

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σε ποσοστό 68%, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται όχι στη στένωση αρτηριών, αλλά στο σπάσιμο μιας μικρής αθηρωματικής πλάκας, που έχει σαν βάση κάποια φλεγμονή της πλάκας αυτής. Έως σήμερα, οι ειδικοί γιατροί μπορούσαν να υποπτευθούν, αλλά και να απεικονίσουν, την αθηροσκλήρωση με υπερηχογράφημα των αρτηριών και ειδικότερα των καρωτίδων και στη συνέχεια, με ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, να διαπιστώσουν αν υπάρχουν βλάβες ακόμη και στις αρτηρίες της καρδιάς και αν αυτές προκαλούν σημαντικές στενώσεις στις αρτηρίες. Ένα νέο τεστ, το PLAC τεστ, το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ, θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα, ως μία επιπλέον μέθοδος για τον εντοπισμό ενός ενζύμου, της φωσφολιπάσης Α2, που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών. Αυτά επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο σεμιναρίου ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι, όταν υπάρχει αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεϊνης (CRP), η οποία σηματοδοτεί ύπαρξη γενικής φλεγμονής, πρέπει να ανησυχούμε. Όμως, η CRP, έστω και η υψηλής ευαισθησίας hCRP, υποδηλώνει φλεγμονή οπουδήποτε στο σώμα, ενώ η Α2 φωσφολιπάση υποδηλώνει φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών. Το γεγονός αυτό πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα, τόσο το γιατρό, όσο και τον ασθενή γιατί τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου», εξήγησε ο κ. Κρεμαστινός. Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένης έρευνας πάνω σε αυτό το θέμα, οι ασθενείς με κακή χοληστερίνη, ακόμη και μικρότερη από 130mg/dl και αυξημένη Α2 φωσφολιπάση, έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακό συμβάν. Στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και εάν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική, όταν η Α2 φωσφολιπάση είναι αυξημένη, ο ασθενής διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που παρατηρείται υπέρταση, τότε ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου επταπλασιάζεται. Γενικά, η αυξημένη τιμή της φωσφολιπάσης Α2 δίνει «πράσινο φως» για εντατικοποίηση, τόσο της προληπτικής, όσο και της φαρμακευτικής θεραπείας. Η αθηροσκλήρωση είναι η υποκείμενη αιτία όλων των μορφών της καρδιαγγειακής νόσου, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 4.300.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, σε ό,τι αφορά τη θνητότητα από στεφανιαία νόσο και στην 17η , από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Τα μωρά από πιο ευκατάστατες και μορφωμένες οικογένειες, τα οποία χρησιμοποιούν πολλές χειρονομίες για να επικοινωνήσουν όταν είναι 14 μηνών, έχουν αποκτήσει πολύ πλουσιότερο λεξιλόγιο, όταν πια αρχίζουν το σχολείο στα πέντε τους χρόνια, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, που τονίζουν ότι οι χειρονομίες και η γλώσσα πάνε «χέρι-χέρι». Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό την ψυχολόγο Μέρεντιθ Ρόουβ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science" και ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, καθώς και το BBC, δείχνει ότι τα μωρά που έχουν πλουσιότερους και πιο μορφωμένους γονείς, τείνουν να χειρονομούν περισσότερο και αυτό ίσως εξηγεί γιατί μερικά παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος τα καταφέρνουν λιγότερο καλά στο σχολείο. «Όταν τα παιδιά πάνε σχολείο για πρώτη φορά, ήδη υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό χάσμα στο λεξιλόγιό τους», σύμφωνα με την ερευνήτρια και το χάσμα αυτό εξηγείται σε ένα βαθμό από τις χειρονομίες. Ο πλούτος του λεξιλογίου θεωρείται παράγων-κλειδί για τη μελλοντική επίδοση στο σχολείο. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι πιο ευκατάστατοι γονείς τείνουν να μιλάνε στα παιδιά τους περισσότερο από ό,τι οι φτωχότεροι, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξή τους. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η βιντεοσκόπηση μιας ομάδας παιδιών από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 14 μηνών διέφεραν αισθητά στον αριθμό των χειρονομιών και τα μηνύματα που μετέφεραν μέσα από αυτές, ανάλογα με το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους, οι οποίοι επίσης διέφεραν (οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι έκαναν περισσότερες χειρονομίες, κάτι που ακολούθησαν και τα παιδιά τους).  Αν, για παράδειγμα, ένα μωρό δείξει μια κούκλα και η μητέρα του αμέσως ανταποκριθεί και του δείξει κι εκείνη την κούκλα λέγοντας «να, μια κούκλα», το παιδί εστιάζει καλύτερα την προσοχή του και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του σταδιακά, κάτι που φαίνεται αργότερα, όταν αρχίζει το σχολείο. Έτσι, οι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να κάνουν χειρονομίες οι ίδιοι, μιλώντας ταυτόχρονα, καθώς επίσης να ανταποκρίνονται στις χειρονομίες του μωρού τους. Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι παλιότερα οι ανώτερες τάξεις μεγάλωναν τα μωρά τους θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου τα χέρια τους, όταν μιλάνε, γιατί αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει μόνο στις «κατώτερες» τάξεις! Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ακούγεται κάπως μακάβριο, αλλά Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν μια «ζωντανή κούκλα», που αποτελείται από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ήπατος. Η απίθανη κατασκευή έγινε με την προσδοκία ότι θα επιτρέψει τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε συνθήκες πλησιέστερες προς αυτές που επικρατούν μέσα στο σώμα του ασθενούς. Η «κούκλα» δημιουργήθηκε με μια τεχνική που επιτρέπει το «φορμάρισμα» ιστών σε οποιαδήποτε επιθυμητή δομή. Η δομή κούκλας επιτεύχθηκε με τη χρήση περίπου 100.000 σφαιρών της συνδετικής πρωτεϊνης κολλαγόνου, οι οποίες είχαν «μπολιαστεί» με κύτταρα από καρκινική καλλιέργεια ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε καλούπι κούκλας. Στην επιφάνεια κάθε σφαίρας υπάρχουν κύτταρα που εκκρίνουν πρωτεϊνες και κολλαγόνο, ώστε να συνδέουν μεταξύ τους όλα τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα της νέας τεχνικής είναι ότι το τελικό προϊόν είναι πολύ πιο παρόμοιο με ένα ζωντανό ιστό από ό,τι μια τυπική συλλογή κυττάρων που, όπως συνήθως συμβαίνει, έχουν αναπτυχθεί σε ένα εργαστηριακό σκεύος. Η ανακάλυψη, που ελπίζεται να οδηγήσει σε καλύτερα αντικαρκινικά φάρμακα, έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τόκιο, υπό τον Σότζι Τακεούτσι, σύμφωνα με το New Scientist. Οι Ιάπωνες επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν δομές σαν την «κούκλα», οι οποίες θα περιέχουν πολλαπλούς τύπους κυττάρων, ώστε τελικά να φθάσουν στο σημείο να παράγουν ολοκληρωμένες δομές που θα λειτουργούν ως πλήρη όργανα για δοκιμές νέων φαρμάκων.  Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο