Εκτύπωση
Κατηγορία: Φάρμακο και Υγεία
Εμφανίσεις: 7130
Μια ομάδα ασθενών που υπέφεραν από βαριάς μορφής ψωριασικής αρθρίτιδας, παρουσίασαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση μετά από θεραπεία με Ustekinumab, σύμφωνα με τα δεδομένα από μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενη με placebo , σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωριασική αρθρίτιδα.
    
"Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τους ασθενείς που ζουν με διαρκή πόνο και διόγκωση της άρθρωσης, που χαρακτηρίζει τη νόσο, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την μελέτη της αποτελεσματικότητας αυτής της αγωγής σε ψωριασική αρθρίτιδα", είπε η Alice Gottlieb, από το τμήμα δερματολογίας του πανεπιστήμιου Tufts, η οποία ήταν η κεντρική συγγραφεύς της μελέτης.
    
Το Ustekinumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μελετάται επίσης για τη θεραπεία ασθενών με μέτρια έως σοβαρή πλακώδη ψωρίαση. Oι ερευνητές που διεξήγαγαν την μελέτη, ανέφεραν ότι κατά την εβδομάδα 12 της μελέτης, 42% των ασθενών στους οποίους είχαν χορηγηθεί 63 έως 90mg του φαρμάκου κατά τις εβδομάδες 0, 1, και 2, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα τους όπως αυτά ορίζονται από τη βαθμολογία της Aμερικανικής Eταιρείας Ρευματολογίας (ACR20), σε σύγκριση με το 14% των ασθενών που ελάμβαναν placebo κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (P<0,001). Κατά τις εβδομάδες 36, 33 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση, περίπου τα τρία τέταρτα των ασθενών είχαν επιτύχει παρατεταμένη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας. Επίσης κατά την εβδομάδα 24, 12 εβδομάδες μετά την αρχική δόση Ustekinumab, 51% των ασθενών που είχαν αρχικά λάβει placebo κατά τις εβδομάδες 0, 1, 2 και 3 επέτυχαν ACR20 μετά από δύο δόσεις Ustekinumab κατά τις εβδομάδες 12 και16.
    
Ένα δευτερεύον τελικό σημείο της μελέτης έδειξε ότι, από τους ασθενείς που είχαν πλακώδη ψωρίαση σε τουλάχιστον τρία τοις εκατό του σώματός τους, το 52% που ελάμβανε 63 η 90mg Ustekinumab κατά τις εβδομάδες 0, 1, 2 και 3 επέτυχε τουλάχιστον 75% βελτίωση της ψωρίασης από τις αρχικές τιμές, όπως μετρούνται από το Δείκτη του Σοβαρότητας και Περιοχής της Ψωρίασης (PASI 75), κατά την εβδομάδα 12 συγκριτικά με το 5 τοις εκατό των ασθενών που ελάμβαναν placebo (P<0,001).
    
Μέχρι την εβδομάδα 12, το τμήμα της μελέτης που ελεγχόταν placebo, η αναλογία των ασθενών με τουλάχιστον μία παρενέργεια, ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών της ομάδας 1 που ελάμβανε Ustekinumab (61%) και εκείνων της ομάδος 2 που ελάμβανε placebo (63%). Στην ομάδα 1, δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, έναντι 4% των ασθενών (n=3) στην ομάδα 2. Δεν υπήρξαν θάνατοι, ούτε αναφορές για κακοήθεις νόσους, φυματίωση η σοβαρές λοιμώξεις σε οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες. Μέχρι την εβδομάδα 36, και μετά τη διασταύρωση με το placebo, η αναλογία των ανεπιθύμητων αντιδράσεων ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρήθηκε μέχρι την εβδομάδα 12 της μελέτης.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline