Η φαρμακευτική εταιρεία Mylan ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών διακανονισμού της προτεινόμενης δημόσιας πρότασής της προς τους μετόχους της Meda Aktiebolag για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών τους από τη Mylan.
         
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους μετόχους που κατέχουν σχεδόν το 94% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Meda, στις 29 Ιουλίου 2016. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών διακανονισμού, η Mylan απέκτησε κάθε μία από τις παραπάνω μετοχές, σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά στις 10 Φεβρουαρίου 2016 και κατέστη άνευ όρων στις 2 Αυγούστου 2016.  Η περίοδος αποδοχής έληξε στις 29 Ιουλίου 2016 και δεν θα υπάρξει παράταση.
         
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mylan, Robert Coury, σχολίασε σχετικά: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι λάβαμε την απαραίτητη υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετόχων της Meda, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εξαγορά της εταιρείας. Η Mylan εξακολουθεί να διαφοροποιείται από όλες τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, ως προς το μοναδικό εταιρικό προφίλ της και την αναπτυξιακή της πορεία. Η απόκτηση της Meda θα ενισχύει περαιτέρω την ήδη ηγετική θέση μας στον τομέα της παροχής φροντίδας υγείας και θα συνεχίσει να δημιουργεί πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Mylan, καλωσορίζουμε τους νέους μετόχους της εταιρείας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί τους την αναμενόμενη επιτυχία της».
         
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mylan, Heather Bresch, συνέχισε: «Η απόκτηση της Meda αποτελεί το επιστέγασμα όλων των μέχρι σήμερα δράσεών μας σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη δημιουργία ενός διαρκώς διευρυνόμενου και διαφοροποιούμενου χαρτοφυλακίου, δικτύου διανομής και διαύλων πωλήσεων. Ως εκ τούτου, ο τομέας της Έρευνας και Ανάπτυξης, όπως και η κατασκευαστική πλατφόρμα των προϊόντων μας, ενισχύονται ακόμη περισσότερο και σήμερα έχουμε πιο ισχυρές υποδομές για την εμπορική διάθεση των προϊόντων μας σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει επώνυμα, γενόσημα και μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα. Για τη Mylan, η συναλλαγή αυτή είναι επίσης εξαιρετικά επιβεβλημένη από οικονομικής άποψης, δεδομένου ότι αυξάνει σημαντικά τα προσαρμοσμένα κέρδη της ανά μετοχή και προσφέρει την ευκαιρία για ουσιαστικές συνεργασίες και περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξής της. Θα ήθελα και εγώ να καλωσορίσω στην οικογένεια της Mylan το ταλαντούχο και αφοσιωμένο προσωπικό της Meda και ανυπομονώ να δω τη συμβολή τους στην προσπάθειά μας να δημιουργούμε καλύτερη υγεία για έναν καλύτερο κόσμο».
         
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Mylan, Rajiv Malik, πρόσθεσε: «Με την εξαγορά της Meda, η Mylan έχει τώρα έξι συμφωνίες δικαιόχρησης φαρμακευτικών προϊόντων, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων και διαβλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω διάκριση της εταιρείας  απέναντι στους πελάτες και τους ασθενείς μας, μέσω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου και της διεύρυνσης των εμπορικών δυνατοτήτων της. Οι θεραπευτικές κατηγορίες του αναπνευστικού συστήματος/αλλεργιών, των παυσίπονων/ΚΝΣ και των δερματικών παθήσεων – που ενισχύθηκαν πρόσφατα από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Renaissance όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα τοπικής χορήγησης – εκπροσωπούν λίγους μόνο από τους τομείς που αναμένουμε να έχουμε πρόσθετη αξία από το συνδυασμό των χαρτοφυλακίων, των υπό έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και των δυνατοτήτων μας.  Η απόκτηση της Meda δημιουργεί επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για εμάς, όπως για παράδειγμα, τη σημαντική επέκταση της παρουσίας μας στην ύψους 1 δισ. δολαρίων αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Επιπλέον, επιταχύνεται η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων μας στις αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ποιοτικής λειτουργικής πλατφόρμας και του διευρυμένου χαρτοφυλακίου μας. Θα ήθελα και εγώ να προσφέρω ένα θερμό καλωσόρισμα στην ομάδα της Meda και χαίρομαι ιδιαίτερα για την έναρξη της κοινής πορείας μας, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία και των δύο οργανισμών».
         
Η Meda είναι τώρα ελεγχόμενη θυγατρική της Mylan. Η Mylan σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποχρεωτική εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Meda, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σουηδικού Νόμου για τις Επιχειρήσεις (Sw. aktiebolagslagen (2005:551) και έχει ήδη κάνει ενέργειες για τη διαγραφή των μετοχών της Meda από το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.
         
Σχετικά με τη Mylan
Η Mylan είναι μια παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία που έχει δεσμευτεί να θέτει νέα πρότυπα στη φροντίδα υγείας. Αποστολή της εταιρείας είναι να παρέχει σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα υγείας, στοχεύοντας σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Με περισσότερα από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας, παρουσία σε 5 ηπείρους και 35.000 εργαζόμενους, η Mylan βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και  επαγγελματίες υγείας κάθε γωνιάς του κόσμου, ως συνεργάτης που προσφέρει αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις υγείας σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Το διαρκώς αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιό της, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.400 πρωτότυπα, γενόσημα και βιοομοειδή φαρμακευτικά σκευάσματα.
         
Η Mylan ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2007 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, προσφέροντας  στους Έλληνες ασθενείς ένα ευρύ φάσμα επώνυμων πρωτότυπων και διεθνώς αναγνωρισμένων γενόσημων προϊόντων. Η εταιρεία καλύπτει όλες τις κύριες θεραπευτικές κατηγορίες, παρέχοντας  στην ελληνική αγορά προϊόντα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, νευρολογικών και αναπνευστικών παθήσεων, των διαταραχών του ουροποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και ογκολογικά και αντιδιαβητικά σκευάσματα. Παράλληλα, στη δύσκολη για τη χώρα αυτή περίοδο, επιδεικνύει αξιόλογη κοινωνική δραστηριότητα, προσφέροντας σημαντική υλική και οικονομική βοήθεια σε Φορείς Υγείας, επιστημονικούς και φιλανθρωπικούς μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.
         
Προσηλωμένη στη δέσμευσή της να δημιουργεί «Καλύτερη Υγεία για έναν Καλύτερο Κόσμο», η Mylan πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στον κόσμο. Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων της, η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα καθετοποιημένης παραγωγής και κάθε σκεύασμα ανταποκρίνεται σε ένα Ενιαίο Παγκόσμιο Πρότυπο Ποιότητας, ανεξαρτήτως του τόπου παραγωγής του.
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline