Εκτύπωση
Κατηγορία: Ύπνος και Υγεία
Εμφανίσεις: 1351

altΤα άτομα τα οποία πάσχουν από αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο -όταν δηλαδή, το άτομο σταματάει αναπνέει για ένα διάστημα, ενώ κοιμάται- έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο Ιατρικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατ. Αμερικανοί ενήλικες πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου και πολλοί απ' αυτούς παραμένουν χωρίς διάγνωση.

Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 10.701 άτομα τα οποία ετέθησαν υπό παρακολούθηση κατά μέσον όρο επί 5,3 χρόνια, για περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Αναφέρθηκαν 142 θάνατοι λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Οι παράγοντες που συνέβαλαν περισσότερο για το αποτέλεσμα αυτό, ήταν η ηλικία άνω των 60 ετών, είκοσι ή περισσότερα επεισόδια άπνοιας ανά ώρα ύπνου και κορεσμός οξυγόνου κάτω από το 78% κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Virend Somers, M.D., Ph.D., καρδιολόγος της κλινικής Mayo, «Αυτό που βρήκαμε και το οποίο είναι πραγματικά νέο στη μελέτη αυτή, είναι ότι, εάν έχετε άπνοια ύπνου, έχετε διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ιδιαίτερα εάν σταματάτε να αναπνέετε περισσότερο από είκοσι φορές ανά ώρα ύπνου και εάν έχετε πολύ σοβαρή μείωση στον κορεσμό οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Όταν ένα άτομο αναπνέει κανονικά, το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου- όταν ο αέρας ρέει ελεύθερα στους πνεύμονες- είναι 100% λέει ο Dr. Somers. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι, εάν ένα άτομο δεν αναπνέει κανονικά και το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου πέφτει μέχρι το 78%, τότε ο κίνδυνος για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο αυξάνεται σημαντικά. alt Όπως δηλώνει ο καρδιολόγος Dr. Gami, «Η συχνότητα της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο στον δυτικό κόσμο, είναι υψηλή, και λόγω της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο βάρος και την άπνοια κατά τον ύπνο, η παρούσα επιδημία παχυσαρκίας πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω αυτό το πρόβλημα».

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline