Εκτύπωση
Κατηγορία: Ύπνος και Υγεία
Εμφανίσεις: 1315

altΟι άνδρες οι οποίοι αναφέρουν προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να κοιμηθούν και να παραμείνουν σε ύπνο, είχαν μέχρι και διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Όπως δηλώνει η ερευνήτρια Lara G.Sigurdardottir,M.D., του Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Ρέικιαβικ, «Τα προβλήματα του ύπνου, είναι πολύ συχνά στη σύγχρονη κοινωνία και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα επακόλουθα στην υγεία. Έχει αναφερθεί ,ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν διακοπές του ύπνο, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λίγα όμως είναι γνωστά για τον πιθανό ρόλο των προβλημάτων του ύπνου σε καρκίνο του προστάτη».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα για κάποια σχέση ανάμεσα στη διακοπή του ύπνου λόγω διακεκομμένου νυχτερινού ωραρίου και για το κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Έτσι η ερευνήτρια μαζί με τους συνεργάτες της, διερεύνησε το ρόλο του ύπνου και την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2102 άνδρες, ηλικίας 67 έως 96 ετών. Με την είσοδό τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε  ερωτήσεις σχετικά με την διαταραχή του ύπνου που ο καθένας παρουσίαζε. alt Μετά το τέλος μελέτης και τη μελέτη των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν προβλήματα ύπνου, είχαν κίνδυνο κατά 1,6 έως 2,1 μεγαλύτερο από τους άνδρες οι οποίοι δεν ανέφεραν προβλήματα ύπνου. Επιπλέον βρέθηκε ότι η πιθανότητα για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ήταν πολύ μεγαλύτερη, περίπου τρεις φορές, για τα άτομα που ανέφεραν πολύ σοβαρά προβλήματα ύπνου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline