Οι ευεργετικές δράσεις του ύπνου είναι γνωστές, ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία που συσχετίζουν την έλλειψή του με σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μεσήλικες που κοιμούνται περισσότερες ώρες κάθε βράδυ ενδέχεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο αποτιτάνωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, φαινομένου που οδηγεί σε στένωση και τελικά στη στεφανιαία νόσο.

Περίπου 500 ενήλικες, ηλικίας 35-47 ετών υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση επί 5 έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συλλέχθηκαν τα δεδομένα που αφορούσαν στον ύπνο, δύο διαφορετικών ετών, για συνολικά 6 νύχτες, με τη χρήση ενός οργάνου ελέγχου της δραστηριότητας που φορούσαν οι συμμετέχοντες στον καρπό τους.

Αποτιτανώσεις δημιουργήθηκαν στο 12% των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Μετά από προσαρμογή των δεδομένων για παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, οι πιθανότητες αποτιτάνωσης βρέθηκε πως ήταν κατά 34% χαμηλότερες με κάθε επιπρόσθετη ώρα ύπνου ανά νύχτα, επίδραση ισοδύναμη με εκείνη μιας πτώσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 16,5 mm Hg! Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε εόμενη μελέτη θα πρέπει να καθοριστεί τώρα το εάν και κατά πόσο μια αύξηση της διάρκειας του ύπνου λειτουργεί πράγματι ως μέτρο πρόληψης, εφόσον μεταφράζεται και σε μείωση των επεισοδίων στεφανιαίας νόσου.

Πηγή: Περιοδικό Journal of the American Medical Association Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline