Οι μοναχικοί άνθρωποι πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη μελέτη αμερικανών ερευνητών που αποδεικνύει πως η μοναξιά δεν μπορεί να προκαλέσει μόνο δυστυχία, αλλά και διαταραχές στον ύπνο.
    
Σε έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Sleep, η καθηγήτρια Λίαν Κουρίνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και οι συνεργάτες της, μελέτησαν τη μοναξιά σε συνδυασμό με τον ύπνο μεταξύ μιας ομάδας κατοίκων θρησκευτικής αίρεσης, που ζουν σε 2 κοινότητες της Νότιας Ντακότα.  
    
Οι άνθρωποι σε αυτή τη θρησκευτική αίρεση ζουν απλά και κοινά, ενώ σπάνια συναναστρέφονται με πολύ κόσμο. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για τα συναισθήματα της μοναξιάς, σε συνδυασμό με την αρτηριακή πίεση και τον ύπνο 95 κατοίκων των 2 κοινοτήτων της Νότιας Ντακότα.   
    
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη φορούσαν ειδικές ζώνες καρπού, ώστε να καταμετράται η δραστηριότητά τους και το επίπεδο ανησυχίας τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, μπορούν να δημιουργήσουν έναν άτακτο και ανήσυχο ύπνο. 
    
Με την ολοκλήρωση της έρευνας η Κουρίνα δήλωσε: "Με τη συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως η μοναξιά προκαλεί ανήσυχο ύπνο. Μπορούμε όμως να εξηγήσουμε γιατί η μοναξιά έχει συνδεθεί με την κακή υγεία. Τα συναισθήματα της μοναξιάς μπορούν να μπουν στο σώμα και να επηρεάσουν την υγεία μας".   
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline