Ένα καπέλο έκτος ότι μπορεί να κρατήσει το κεφάλι μας ζεστό, θα μπορούσε να μας κάνει να κοιμηθούμε καλύτερα.
    
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν ένα καπέλο ψύξης που όταν φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
    
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ περιγράφουν λεπτομερώς τη μέθοδο της θεραπείας. Το συγκεκριμένο καπέλο βοηθά με τη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου και έτσι μειώνει τον κίνδυνο της αϋπνίας.  Επίσης χαλαρώνει και προσφέρει μια καλύτερη και υγιέστερη ποιότητα ύπνου.
    
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε 12 ασθενείς με πρωτοπαθή αϋπνία και με μέσω όρο ηλικίας τα 45 χρόνια. Σε αυτή την προκαταρκτική εξέταση, περίπου τα τρία τέταρτα των ατόμων με αϋπνία, δήλωσαν πως το καπέλο τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα.
    
Ο Δρ. Ουίλιαμ Κόχλερ, ιατρικός διευθυντής από το ινστιτούτο ύπνου της Φλόριντα, δήλωσε ότι η ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα και αξίζει περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες μελέτες που περιλαμβάνουν μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος και απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου.
    
"Η θεωρητική ιδέα είναι σωστή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε από πολλές προηγούμενες μελέτες ότι όταν η θερμοκρασία του σώματος κατέβει, βελτιώνει την υγεία μας και κατά συνέπεια έχουμε πιο ανήσυχο ύπνο" δήλωσε ο Κόχλερ.
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, η χρόνια αϋπνία ταλαιπωρεί περίπου έναν στους δέκα αμερικανούς πολίτες και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
    
Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αν και πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για τις παρενέργειες.  Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στην ποιότητα ζωής του ασθενή όπως: η διακοπή του καπνίσματος, η μη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πριν από τον ύπνο, το κλείσιμο της τηλεόρασης και του υπολογιστή, η μείωση της έντασης των φώτων, είναι μεταξύ άλλων τεχνικές για τη βελτίωση της «υγιεινής του ύπνου».
    
Επειδή αυτή η μελέτη ήταν εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος εθελοντών, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθεί επίσημα σε επιστημονικό περιοδικό και επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες έρευνες.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline