Οι σπουδαστές και φοιτητές που πιστεύουν πως το ολονύχτιο διάβασμα θα τους βοηθήσει να θυμούνται, καλύτερα θα ήταν να έπαιρναν κανέναν υπνάκο και όχι μόνο επειδή θα είναι πιο ξεκούραστοι όταν θα έρθει η ώρα της γραπτής εξέτασης. Αυτό είναι το μήνυμα από μια νέα μελέτη η οποία βρήκε πώς όσο κοιμόμαστε, το μυαλό συγχωνεύει τα όσα μάθαμε την ημέρα που πέρασε. Το εύρημα δείχνει ότι ο ύπνος δεν είναι απλώς μια παθητική κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει καμία εισερχόμενη πληροφορία, αλλά μάλλον ισχύει ότι τα άτομα που μένουν ξύπνια όλη νύχτα δεν βοηθούν τον εαυτό τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 200 μαθητές κολλεγίου, που ήταν στην πλειονότητά τους γυναίκες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι είχαν μάθει πώς παίζεται ένα βιντεοπαιχνίδι το πρωί ή το απόγευμα, ήταν καλύτεροι την επόμενη ημέρα, μετά από τη βραδινή ξεκούραση, προφανώς επειδή το μυαλό τους απορροφούσε ενεργά, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ό,τι είχαν μάθει. 
Ο ρόλος που παίζουν τα όνειρα στη διαδικασία μάθησης - εάν παίζουν κάποιο ρόλο - δεν είναι σαφής. Αλλά κάποια όνειρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα είδος εξάσκησης για το μυαλό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο ύπνος είναι σημαντικός πριν μάθει κανείς κάτι νέο. Για μια μακροπρόθεσμη απομνημόνευση, είναι πιο σημαντικό να έχετε ξεκουραστεί επαρκώς ώστε να είστε πιο προσεκτικός όταν διαβάζετε.

Πηγή: Περιοδικό Learning & Memory Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline