Εκτύπωση
Κατηγορία: Ύπνος και Υγεία
Εμφανίσεις: 997
Μπορεί να πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά πριν λίγα 24ωρα κυκλοφόρησε η ιατροδικαστική εξέταση που λέει ότι η Κάρι Φίσερ aka Πριγκίπισσα Λέια πέθανε από εκρηκτικό κοκτέιλ ναρκωτικών.
         
Ένα κοκτέιλ που το έπαιρνε μεταξύ άλλων για να αντιμετωπίσει την άπνοια ύπνου από την οποία πάσχει.
         
Η άπνοια ύπνου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του ύπνου που προσβάλλει παγκοσμίως ένα 5% του πληθυσμού, δηλαδή κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Ταξινομείται ανάλογα με τον τρόπο που εκδηλώνεται σε τρεις κατηγορίες. Την αποφρακτική άπνοια, που είναι και η πιο συχνή, την κεντρική άπνοια και έναν συνδυασμό των δύο. Κάθε μία από αυτές έχει τρεις διαβαθμίσεις. Την ελαφριά μορφή, την μεσαίου μεγέθους και την πολύ σοβαρή και έντονη.
         
Όπως αναφέρει η Huffington Post, το στάδιο της αποφρακτικής άπνοιας μόνο, αυξάνει το ενδεχόμενο θανάτου νωρίτερα από το προσδοκώμενο κατά 46%! Πρόκειται για μια πάθηση που δεν έχει σχέση με την ηλικία, μπορεί να γίνει χειρότερη όσο περνάει ο καιρός και που ακόμα κι αν την έχεις συνηθίσει, το ρίσκο της κάθε νύχτας παραμένει. Είτε πολύ μικρό είτε σχετικά μεγάλο, είναι εκεί, υπάρχει. Ιδίως αν δεν έχει ξεκινήσει θεραπεία, η πιθανότητα εμφράγματος είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνους που την καταπολεμούν.
         
Η μεγαλύτερη αιτία πίσω από την άπνοια ύπνου είναι η χρήση ουσιών όπως αλκοόλ, φάρμακα και ναρκωτικά, κάτι που στην περίπτωση της Φίσερ έπαιξε σημαντικό ρόλο.
         
Η άπνοια πάντως δεν είναι μη θεραπεύσιμη. Η υπνοθεραπεία είναι ένας τρόπος, με τους γιατρούς να μελετούν την ροή του αίματος, τον χτύπο της καρδιάς και άλλα πράγματα που δίνουν εξήγηση για την πάθηση σου. Άλλος τρόπος μπορεί να είναι η χειρουργική επέμβαση στο σημείο που μπλοκάρει την είσοδο ή την έξοδο του αέρα. Τρίτο και πιο σύνηθες είναι να φοράς μια ειδική μάσκα στην διάρκεια του ύπνου.
         
Για να μάθεις περισσότερα, τσέκαρε τα links παρακάτω.
         
Πηγή: Bergerhenryent.com, Sleepdisordersguide.com, Huffingtonpost.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline