Εκτύπωση
Κατηγορία: Ύπνος και Υγεία
Εμφανίσεις: 3117
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το σεντόνι σου ποτίζει με ιδρώτα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καμουφλάρουν όμως συγκεκριμένα πράγματα που σου λέει ο οργανισμός με το να ιδρώνει.
         
Ιδίως αν είσαι γυναίκα. Σε μια έρευνα του Annals of Human Biology, βγήκε πόρισμα ότι το 36% των 293 γυναικών ηλικίας 45-55 που ιδρώνουν το βράδυ στον ύπνο, είναι γιατί βρίσκονται στον προθάλαμο της εμμηνόπαυσης ή τους έχει έρθει ήδη.
         
Ο ιδρώτας αυτός δεν είναι μήνυμα μόνο της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να συμβαίνουν μια σειρά από πράγματα που έχουν ως τελικό στάδιο την έκκριση τόσου ιδρώτα.
         
1. Μια έρευνα που έγινε το 2014 από το International Journal of Obstetrics & Gynaecology ανέδειξε την ισχυρή πιθανότητα η γυναίκα που έχει έντονη εφίδρωση να έχει αυξημένες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο ή κάποια καρδιακή πάθηση. Ιδίως αν έχουν παραπανίσιο βάρος ή διαβήτη.
         
2. Ο οργανισμός σου προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση. Είναι το κλασσικό. Όταν ο πυρετός πέφτει, τότε αυξάνεται η έκκριση.
         
3. Υφίστασαι μια γενετική μετάλλαξη. Όχι, δεν μετατρέπεσαι σε σαρκοφάγο ζώο, ούτε βγάζεις μαγεία. Η ιατρός Κάρολιν Κράνταλ MD, καθηγήτρια φαρμακευτικής στο UCLA, εξηγεί ότι ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης που εδράζεται σε κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες ορμόνες.
         
4. Ίσως έχεις πρόβλημα στον θυρεοειδή σου. Ο ιδρώτας είναι συχνό φαινόμενο στον υποθυρεοειδισμό (κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη). Γενικότερα, οποιαδήποτε πάθηση σχετική με τις ορμόνες επιφέρει μεγιστοποίηση της εφίδρωσης.
         
5. Μπορεί να έχεις κάποιο λέμφωμα. Φυσικά ο ιδρώτας δεν είναι επαρκές κριτήριο, αλλά αναγκαίο για να έχεις. Αν συνδυαστεί με κούραση και ανεξήγητη απώλεια βάρους, τότε πρέπει να το κοιτάξεις.
         
Πηγή: Tandfonline.com, Onlinelibrary.wiley.com, Prevention.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline