Εκτύπωση
Κατηγορία: Ύπνος και Υγεία
Εμφανίσεις: 1640

altΜια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, δείχνει ότι μετά από μια νύχτα με ελλιπή ύπνο, το άτομο έχει την τάση να καταναλώνει τροφές μειωμένης διατροφικής αξίας (junk foods). Στη μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), εξέτασαν τους εγκεφάλους 23 υγιών νέων ενηλίκων, πρώτα με τα από ένα κανονικό ύπνο, και εν συνεχεία, μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο.

Στην πρώτη περίπτωση, βρήκαν αφενός μεν, μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία ονομάζεται μετωπιαίος λοβός, ο οποίος ελέγχει περίπλοκες διαδικασίες αποφάσεων, αφετέρου δε, αυξημένη δραστηριότητα σε βαθύτερα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία ανταποκρίνονται σε επιβραβεύσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες προτίμησαν διαφορά snack και παρόμοιες τροφές (junk foods), όταν στερούνταν τον ύπνο. alt
"Τα αποτελέσματα αυτά, ρίχνουν φως στο πώς ο εγκέφαλος αποδυναμώνεται με τη στέρηση του ύπνου, οδηγώντας στην επιλογή μη υγιεινών τροφών και τελικά, σε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας", τονίζει η ερευνήτρια Stephanie Greer, συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline