Ολοένα και μακραίνει ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων της γρίπης Α(Η1Ν1) στη χώρα μας. Πλέον, η θλιβερή λίστα της εποχικής γρίπης αριθμεί 108 νεκρούς, ενώ στους τελευταίους οκτώ ασθενείς που έχασαν τη μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές της περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος!

Πρόκειται για ένα παιδί 2,5 χρόνων, το οποίο κατέληξε στην Εντατική παιδιατρικού νοσοκομείου, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία. Σημειωτέον, ότι είναι η τρίτη απώλεια ανηλίκου λόγω γρίπης που καταγράφεται κατά τη φετινή περίοδο της νόσου. Το πρώτο θύμα ήταν ένα 14χρονο κορίτσι, το οποίο ήταν απολύτως υγιές και δεν είχε κανέναν επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη της νόσου. Το δεύτερο θύμα ήταν ένα οκτάχρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2,5 ετών παιδί αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, που το καθιστούσε εξαιρετικά ευάλωτο στη μόλυνσή του από τον ιό Α(Η1Ν1).

Ειδικότερα, άλλοι οκτώ άνθρωποι προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στους νεκρούς της γρίπης, ενώ εννέα εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας. Συνολικά, πλέον έχουν νοσηλευτεί 304 ασθενείς σε ΜΕΘ, με τους 115 να είναι διασωληνωμένοι ή με αναπνευστήρα από το πρωί της Τρίτης.

Κορύφωση των θανάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εβδομάδα που διανύουμε -ενδεχομένως και η ερχόμενη- είναι οι πλέον κρίσιμες σε ό,τι αφορά τη γρίπη, αλλά εντός των ΜΕΘ. Και τούτο, διότι θεωρούν ότι ο μέγιστος αριθμός απωλειών εξαιτίας της γρίπης δεν έχει καταγραφεί ακόμη -θα αποτυπωθεί το επόμενο 15νθήμερο, οπότε και αναμένεται το «peak» της γρίπης στις Εντατικές.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον της περυσινής πανδημικής περιόδου -πέρυσι είχαν αναφερθεί 144 θάνατοι, ενώ φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 108, μεσούσης της γρίπης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline