Τα περιοδικά και παροδικά -όχι μόνιμα- προβλήματα όρασης που έχει κάποιος, μπορεί μερικές φορές να αποτελούν το μοναδικό σύμπτωμα για την ύπαρξη ενός σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος, όπως αποκαλύπτει μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στην μελέτη ενός 77χρονου ασθενούς.
Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, βοηθά στη μείωση της Ενδοφθάλμιας Πίεσης και στην καλύτερη διαχείριση των διαφόρων ειδών του γλαυκώματος.
Σταγόνες που χορηγήθηκαν σε ποντίκια, διέλυσαν τον καταρράκτη από τα μάτια τους, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη έρευνα φέτος που χρησιμοποιεί οφθαλμικές σταγόνες από στεροειδή για να θεραπεύσει καταρράκτες σε πειραματόζωα (η πρώτη ήταν σε σκύλους).
Οι άνθρωποι που φοράνε καθημερινά τους φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, επειδή οι φακοί μπορούν να αλλοιώσουν την ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στα μάτια, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα.
Ο τακτικός και συνεχής οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και η υγιεινή και φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης, συμβάλλουν στην πρόληψη και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αναφέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης
Ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για την πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη σε γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση!
Για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και ΟΡΙΣΤΙΚΗ απαλλαγή των γυαλιών προσφέρεται η καλοκαιρινή περίοδος σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους.
Ένα αγόρι εννιά ετών στην Ελλάδα υπέστη σοβαρή ζημιά στο μάτι, παίζοντας με έναν δείκτη λέιζερ. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς την πράσινη δέσμη λέιζερ, με συνέπεια να ανοίξει τρύπα στον αμφιβληστροειδή φακό του αριστερού ματιού του και να χάσει το 80% περίπου της όρασής του.
Όσα περισσότερα χρόνια περνάει κανείς στα θρανία για να μορφωθεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία μάλλον επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιάζονται. Ως κύρια αιτία θεωρείται η ανεπαρκής έκθεση στο φως της μέρας.
Οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, όχι μόνο φαίνονται πιο διανοούμενοι στους τρίτους, αλλά είναι και πραγματικά πιο έξυπνοι, σύμφωνα με μια νέα διεθνή γενετική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη γερμανική μελέτη, η απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αδιάγνωστων καρδιαγγειακών προβλημάτων περισσότερο απ' όσο γνωρίζαμε στο παρελθόν.
Τη προσοχή, όσων πάσχουν από γλαύκωμα και καταρράκτη ταυτόχρονα και προχωρήσουν σε εγχείρηση για την τοποθέτηση ενδοφακού, εφιστά ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ασφάλεια θεραπεύονται πλέον ο καταρράκτης και το γλαύκωμα όταν συνυπάρχουν, χάρη στην εξέλιξη της οφθαλμολογίας!
Από ένα σύγχρονο σύστημα ψηφιακής, κατευθυνόμενης χειρουργικής, που επιτρέπει την πλήρη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος, υποστηρίζονται από την αρχή του 2018 οι επεμβάσεις για την πρεσβυωπία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει ακόμα και την τύφλωση, επιμένουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι από την ηλικία των 40 ετών και ανά διετία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο, κάτι όμως που οι Έλληνες δεν ακολουθούν.
Εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα έχει η εφαρμογή της μη επεμβατικής τεχνικής PLEXR στη βλεφαροπλαστική.
Λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων τόσο από διαβητικούς όσο και από δότες άνω των 76χρόνων.
Το DIY είναι εδώ και χρόνια η τάση στα περισσότερα πράγματα. Υπήρχε ένας κλάδος στον οποίο δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα συμβεί.
Τη χαμένη τους όραση θα ανακτούν στο μέλλον, οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν από γλαύκωμα, με αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου.
Νέα επαναστατική θεραπεία, από αμερικανούς επιστήμονες, αλλάζει τα δεδομένα στην οφθαλμολογία και γεννά πολύ σοβαρές ελπίδες πως τα επόμενα χρόνια πρεσβυωπία και καταρράκτης θα είναι θεραπευτικώς αντιμετωπίσιμα!