Εκτύπωση
Κατηγορία: Εθισμός - Τοξικομανία - Κάπνισμα
Εμφανίσεις: 2810

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ συσχετίζεται με λιγότερα προβλήματα στη φυσική δραστηριότητα, αλλά πολλές εξ αυτών είχαν ψεγάδια στο σχεδιασμό τους. Για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που η υγεία τους είναι καλή, η ήπια ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να προλαμβάνει την εμφάνιση προβλημάτων με τη σωματική λειτουργικότητα. Όμως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν απέφερε οφέλη σε ασθενείς οι οποίοι περιέγραφαν την υγεία τους ως «σχετικά καλή» ή «κακή».

Προκειμένου να συμπληρώσουν τα κενά που υπήρχαν όσον αφορά στα διαθέσιμα στοιχεία, ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από την Επιδημιολογική Μελέτη Παρακολούθησης της Έρευνας για την Εξέταση της Εθνικής Υγείας και της Διατροφής που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ.

Όσοι έπιναν λιγότερα από 15 ποτά την εβδομάδα και λιγότερα από 5 ποτά καθεμία από τις  ημέρες που κατανάλωναν αλκοόλ εντάχθηκαν στην κατηγορία των μέτριων καταναλωτών αλκοόλ. Τα άτομα που έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έπιναν 15 ή περισσότερα ποτά σε εβδομαδιαία βάση.
Τα υγιή ηλικιωμένα άτομα με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, είχαν, σε διάστημα 5 ετών, μείωση κατά 25% του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων σχετικών με τη φυσική τους κατάσταση τα οποία θα περιέπλεκαν την επιτέλεση απλών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το ντύσιμο και την ατομική περιποίηση. Αλλά εάν οι ασθενείς δεν ξεκινούν επί τη βάσει του ότι αρχικά είναι υγιείς, τότε το αλκοόλ δεν παρέχει καμία ωφέλεια.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου δυσκολία, ότι είχαν κάποια δυσκολία, μεγάλη δυσκολία  ή πλήρη ανικανότητα ανεξάρτητης επιτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το άδραγμα/γράπωμα, το φαγητό, το ντύσιμο και οι οικιακές μικροδουλειές. Κατά τη διάρκεια των 5 ετών της παρακολούθησης, το 15% των ασθενών εμφάνισε ανικανότητα επιτέλεσης φυσικών δραστηριοτήτων.
«Είναι πιθανό η κατάσταση εκείνων που είχαν αναφέρει πως η υγεία τους ήταν κακή να εξελίχθηκε οδεύοντας προς την κατεύθυνση της ανικανότητας σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσαν να αποκομίσουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης πιθανό η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει ακόμα και ζημία στα συγκεκριμένα άτομα,» είπαν οι ερευνητές.
Οι υγιείς ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν μάλλον αρχίσει να πίνουν από μικρότερη ηλικία. Σημειώνεται ότι η προστατευτική επίδραση του αλκοόλ είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσμα της μείωσης της αθηροσκλήρωσης.

 

Πηγή: Περιοδικό American Journal of Epidemiology