Εκτύπωση
Κατηγορία: Εθισμός - Τοξικομανία - Κάπνισμα
Εμφανίσεις: 2993

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ. Ένας έφηβος πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές της εφηβείας και στις πιέσεις που ασκούνται από τους γονείς, τους συνομήλικους και το πολιτιστικό περιβάλλον του. Οι γονείς τους πιέζουν να πάνε καλά στο σχολείο, ν' αναλάβουν ευθύνες στην οικογένεια και να ενεργούν με ωριμότητα. Οι συνομήλικοι τους ωθούν να ενταχθούν στην ομάδα, γιατί αλλιώς θα εξοστρακιστούν και θα αγνοηθούν. Η συμπεριφορά ενός εφήβου σηματοδοτεί ενότητα με τους συνομήλι-κούς του και συχνά επανάσταση κατά της γονικής εξουσίας.

Εμπλοκή σε συμμορίες Η φτώχεια, τα ανεπαρκή σχολεία, οι κακές οικογενειακές σχέσεις, οι κακές παρέες, η ανικανότητα μάθησης, η έλλειψη μιας αίσθησης μέλλοντος και η τάση για απόκτηση και επίδειξη δύναμης ωθούν τους νέους εφήβους στις συμμορίες. Οι συμμορίες ενισχύουν την ταυτότητα της ομάδας τους φορώντας ορισμένα χρώματα, χρησιμοποιώντας γραπτά συνθήματα σχετικά με τη συμμορία και βίαιες ιεροτελεστίες μύησης. Η διαθεσιμότητα όπλων, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιπαλότητες μεταξύ συμμοριών, μερικές φορές οδηγούν σε τραυματισμούς με πυροβόλα όπλα που προκαλούν αναπηρία ή θάνατο. Τα πιο πολλά μέλη των συμμοριών είναι αγόρια, αλλά και οι συμμορίες κοριτσιών βρίσκονται σε έξαρση. ΑΛΚΟΟΛ Αν και είναι παράνομο στις Η.Π.Α. να πωλείται αλκοόλ σε άτομα κάτω των 21 ετών, οι έφηβοι πίνουν περισσότερο αλκοόλ απ' οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Οι νέοι είναι πιθανότερο να πιουν πολύ, αν πίνουν και οι γονείς τους ή αν οι γονείς τους αντιτίθενται άκαμπτα στην κατανάλωση αλκοόλ. Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς παρέχει ένα υγιές μοντέλο προς μίμηση για τα παιδιά. ΚΑΠΝΙΣΜΑ Η απόφαση ενός εφήβου να καπνίζει επηρεάζεται από το αν καπνίζει ο περίγυρος του. Πολλοί έφηβοι νομίζουν ότι το κάπνισμα τους δίνει μια εξελιγμένη εικόνα. Άλλοι βλέπουν το κάπνισμα σαν τεκμήριο επανάστασης ή σαν μέθοδο για να χάσουν βάρος. Τα έφηβα κορίτσια αρχίζουν το κάπνισμα σε όλο και πιο μικρές ηλικίες.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχίζει να καπνίζουν μέχρι την ηλικία των 21 χρονών, συνήθως δεν αρχίζουν ποτέ να καπνίζουν.
Συζητήστε τους σοβαρούς κινδύνους της υγείας από το κάπνισμα με το παιδί σας. Ο πιο καλός τρόπος να επηρεάσετε το παιδί σας, ώστε να μην καπνίζει, είναι να μην καπνίζετε. ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Πολλοί έφηβοι πειραματίζονται με ναρκωτικά, όπως η αμφεταμίνες, η κοκαΐνη ή η μαριχουάνα. Τα αγόρια είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν οποιαδήποτε μορφή ναρκωτικών απ' ό,τι τα κορίτσια. Οι έφηβοι χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή γίνονται εξαρτημένοι απ' αυτά, για να ξεχάσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Για να εμποδίσετε το παιδί σας να στραφεί στα ναρκωτικά, βοηθήστε το ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του θα δώσει στο παιδί αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορεί ν' αντισταθεί στον πειρασμό να κάνει χρήση ναρκωτικών.

Βοηθώντας έναν εθισμένο στα ναρκωτικά Ένας έφηβος που έχει εθιστεί στα ναρκωτικά πρέπει πρώτα να πειστεί και να θελήσει ν' αποβάλει τον εθισμό. Πρέπει ν' ακολουθήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με τη θέλησή του, γιατί αλλιώς η θεραπεία δε θ' αποδώσει: γι' αυτό χρειάζεται τη βοήθειά σας και τη βοήθεια ενός θεραπευτή που θα τον βοηθήσει ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τον έκαναν να στραφεί στα ναρκωτικά. Πρέπει, ακόμα, να βοηθηθεί ν' ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και να κάνει ριζικές αλλαγές στη ζωή του. Τα μέλη της οικογένειας, επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δύσκολες αλλαγές.